Z. Kárpát: Orbánék szénné adóztatják a magyarokat, a Jobbik 0 százalékos áfát követel

Z. Kárpát: Orbánék szénné adóztatják a magyarokat, a Jobbik 0 százalékos áfát követel

A Jobbik nulla százalékos áfát akar, csakhogy szerintük azért nem lép a kormány, mert az áfabevételből Orbán Viktorék évente több mint 5 ezer milliárd forintot kasszíroznak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a pártja által hétfőn benyújtott határozati javaslatról, amivel a jelenlegi 27 százalék helyett 0 százalékos áfát vezetnének be az alapvető élelmiszerek esetében. Szerintük ugyanis látszatintézkedések és statisztikai bűvészkedések helyett a kormánynak végre hathatós választ kellene adnia az egyre inkább elszabaduló, és a magyar embereket egyre inkább nyomorgató inflációra.

Benyújtották a Jobbik áfamentességet célzó javaslatát

A javaslat elkészült, aláírva, benyújtva - jelentette be Facebook-oldalán Jakab Péter, hogy elkészült a pártja által az élelmiszerek áfamentességéről előterjesztett javaslat. Ismeretes, a Jobbik frakciója a kora délutáni órákban jelezte, nem vesz részt Orbán Viktor miniszterelnöki beiktatásán, ahelyett a drágulás megfékezését kívánják határozati javaslatukkal elérni.

A műsorvezető megjegyezte, ennek akadálya lehet egy EU-s rendelet, amely minimum 15 százalékos ÁFÁ-t irányoz elő, amit bár megváltoztattak, de az alapvető élelmiszerek nem tartoznak ezek közé.

Z. Kárpát elmondta, brutális a megélhetési válság hazánkban, és ha Orbánék egy "értelmes háborút" akarnának folytatni az európai térfélen, akkor ezt a magyar emberek megélhetése, az élelmiszerárak és az ÁFA csökkentése mentén tehetnék.

"Egyáltalán nem politikai sci-fi ez a helyzet"

- mondta, hozzátéve, úgy látja, az uniós irányelv nagyon komoly kapukat nyitott meg, sokkal könnyebb a helyzet most, mint fél évvel ezelőtt.

Az ellenzéki politikus felidézte, a Jobbik már nem először tette le az áfacsökkentésről szóló javaslatot az asztalra, de úgy tapasztalják, hogy a nálunk sokkal jobban pörgő gazdasággal rendelkező országokban a nulla százalékos áfakulcs is lehetséges.

A magyar néppárt képviselője külön felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a legmagasabb a gyermeknevelési cikket áfatartalma is (27 százalék), miközben van olyan nyugati ország, ahol azt mondják, hogy a gyermekruha márpedig 5 százalékos, és kész.

Z. Kárpát Dániel szerint

ezt itthon is megléphetnék, csak az áfabevételből Orbán Viktorék évente több mint 5 ezer milliárd forintot kasszíroznak, miközben szénné adóztatják a magyarokat.

A befagyasztott, 12 500 forintos családi pótlékról szólva elmondta, 2019-ben a 24.hu egy érdekes elemzést készített, amelyből kiderült, hogy csak a gyermeknevelési cikkek utáni áfabefizetésből mennyit költ el egy szülő a gyermekre. Akkor még 2-3 ezer forint megmaradt a családiból, most már viszont semmi, többet fizetünk be ÁFA formájában, mint amennyit gyermekünk után segítségként megkapunk az államtól. Vagyis Magyarországon a gyermekvédelmi-, gondozási cikkeken nagyobb az áfateher, mint amennyi összeget a családok havonta kapnak családi pótlék címén. 

Kiemelte,

az állam feladata nem az lenne, szétadóztasson minket, hanem, hogy támogassa minden magyar gyermek boldogulását.

Úgy látja, az élelmiszerek esetében pedig még keményebb a helyzet, mivel a táplálkozást egyetlen honfitársunk sem tudja kikerülni, és aki gyermeket nevel, horrorisztikus folyamatokkal találkozik. Példaként említette a 400-500 forintos bébiételt, a dráguló gyermekruhákat, a babakocsit, vagy a szinte már luxuscikknek számító bébiőrt. 

Mint mondta, nem szeretnék hogy sakkozniuk kelljen a magyar családoknak hónap végén, hogy egészséges élelmiszert tudjanak az asztalra rakni.

Z. Kárpát arról is beszélt, hogy javaslatukkal nem a gyémántkarkötő és nem is a luxusjacht áfatartamát csökkentenék, hanem szigorúan csak az alapvető élelmiszerekét.

Szerinte ez azért lenne igazságos, mert a legszegényebbek nem tudják elkerülni ezen cikkek megvásárlását.

A napokban az ellenzéki térfélről felröppent ötletek - például ételjegy - kapcsán azt mondta, modern gondolkodású, gazdasággal foglalkozó emberként nyitott az amerikai típusú "food stamp" vagy bármilyen egyéb utalvány jellegű tétel iránt, ugyanakkor azt látják, hogy a magyar gazdaság kiépítettsége, főleg regionális szinten, vidéken sokszor még felkészületlen.

Kifejtette, keresztény-szociális néppártként a Jobbik is mindig a családi pótlék megduplázását szorgalmazta, csak mindezt egy úgynevezett családi kártyán tennék, amivel kizárólag gyermeknevelést célzó cikkeket és alapvető élelmiszereket lehetne vásárolni. Ehhez viszont valóban szükség lenne az országos hálózat kiépítésére, hogy a kártyát bármilyen kistelepülésen le tudják olvasni.

Z. Kárpát Dániel szerint

a mostani, áfacsökkentésről szóló határozati javaslat ugyanakkor azonnal hatna, ellenőrizhető és pozitív folyamatokat indíthatna be. A későbbi árnövekedés dinamikáját lelassítja, így az árrobbanást biztosan megállítja.

A Jobbik által hétfőn benyújtott határozati javaslatban kifejtik, az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül teremtse meg annak jogszabályi feltételeit, hogy az alapvető élelmiszerek mentesek legyenek az általános forgalmi adó alól, különösen az alábbiak:

  • zsír,
  • olaj,
  • cukor,
  • tej,
  • joghurt,
  • sajt,
  • hús,
  • hal,
  • tojás,
  • magok,
  • hüvelyesek,
  • zöldségek,
  • gyümölcsök,
  • kenyér,
  • rizs,
  • tészta és
  • gabonafélék.