Jobbik: Áfacsökkentés helyett "szénné adóztatják" a magyar embereket

Jobbik: Áfacsökkentés helyett "szénné adóztatják" a magyar embereket

Z. Kárpát Dániel szerint pártja saját költségvetési csomagjának elfogadását bőven lehetővé tenné az, hogy az Orbán-kormány még az eredetileg tervezettnél is jóval több adót kíván beszedni a magyar polgároktól 2023-ban.

"Eltörlik az alapvető élelmiszerek áfáját, no nem itthon, hanem Spanyolországban a hírek szerint" - világított rá Z. Kárpát Dániel szerdai online sajtótájékoztatóján. A Jobbik alelnöke ezért újfent hangsúlyozta:

A magyar családok terheinek csökkentése érdekében a Jobbik követeli az alapvető élelmiszerek, a gyermekgondozáshoz szükséges eszközök és a rezsiköltségek áfájának nullára csökkentését vagy jelenős mérséklését.

A párt alelnöke szerint mindezt, valamint a Jobbik saját költségvetési csomagjának elfogadását bőven lehetővé tenné az, hogy az Orbán-kormány még az eredetileg tervezettnél is jóval több adót kíván beszedni a magyar polgároktól 2023-ban, jelesül áfa és szja formájában.

A konzervatív ellenzéki párt politikusa a kormány rendelettel módosított költségvetése kapcsán kiemelte: 

Látható, hogy a magyar embereket "szénné adóztatják" Magyarországon, mivel például csak a tervezett áfabevételek 1200 milliárd forinttal nőttek az idei évre. 

Z. Kárpát emlékeztetett, a Fidesz azzal érvel az áfacsökkentés ellen, hogy az intézkedés hatására nem csökkennének a fogyasztói árak, mondván, a különbözetet a kereskedők nyelnék le. A Jobbik szerint ugyanakkor ez kivédhető egy olyan nyilvános, "színkódos" informatikai rendszer működtetésével, ami megmutatná, hogy az árnövekedés mögött állnak-e valódi piaci folyamatok vagy sem.

A Jobbik parlamenti képviselője úgy véli, a tervezett növekvő adóbevételek lehetővé tennék a magyar kis- és közepes vállalkozások támogatását is a munkahelyek megőrzése érdekében, sőt, még a bérszínvonal is emelkedésnek indulhatna.

Nem engedünk a családok támogatásából, és elvárjuk az áfacsökkentést az új költségvetésben szereplő pluszbevételből

- szögezte le Z. Kárpát Dániel.