Aláírásgyűjtést indít a Jobbik az Orbán-kormány rezsiemelése ellen

Aláírásgyűjtést indít a Jobbik az Orbán-kormány rezsiemelése ellen

Lenullázná az alapvető élelmiszerek, a gyermeknevelési cikkek és a tűzifa mellett a rezsi áfáját is Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Ennek érdekében a párt petíciót indít útjára "Stop Orbán, stop megszorítások!" néven.

A Jobbik aláírásgyűjtést indít az orbáni megszorításokkal szemben, és annak érdekében, hogy egy válsághelyzeten ne próbáljon nyerészkedni a Fidesz-KDNP és Magyarország kormánya

– jelentette ki Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Megfogalmazása szerint

végighazudták a kampányt a kormányoldal részéről, hiszen szó sem volt olyan húsbavágó mértékű megszorításokról, mint a katásokat érintő szigorítások és a rezsicsökkentés jelentős visszanyesése.

Z. Kárpát hozzáfűzte, a magyar emberek lassan nem tudnak elegendő adót fizetni ahhoz, hogy a fideszes pénzszórás és felelőtlen gazdaságpolitika árát megfizessék.

A magyar emberek lassan képtelenek a rekordgyenge forint, a brutális infláció, az elszabaduló élelmiszerárak és a brutális rezsiköltségek kitermelésére, és a megalázóan alacsony bérszínvonal nem is tenné mindezt lehetővé – érvelt.

Kifejtette, a Jobbik javasolja, hogy a kormány ne akarjon nyerészkedni a magyar emberek befizetésein, és engedje el az áfát legalább négy területen: 

  • az alapvető élelmiszerek, 
  • a gyermeknevelési cikkek, 
  • a tűzifa és 
  • a rezsiszámlák esetében.

Főleg a rezsiszámlák irritálóak, hiszen lesz olyan honfitársunk, aki két-háromszoros terheknek lesz kitéve

– mutatott rá az új rezsiszabályok következményére a jobbikos politikus, aki szerint logikus, hogy ezután a kormány jóval magasabb áfabevételre számít majd a jövőben.

 Z. Kárpát Dániel szerint a kormány leleplezte önmagát, amikor a költségvetés tervezetében több ezermilliárd forint plusz bevétellel számolt, hiszen ennek a megugró költségek miatti plusz adóbevétel az oka. Leszögezte, visszataszítónak tartják, hogy "mások nyomorán" extraprofitra tesz szert a kormányzat.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, civilekkel is karöltve a kilakoltatási moratórium esetében már sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, és azt remélik, az "orbáni megszorításokkal szembeni" országos aláírásgyűjtéssel el tudják érni az említett négy terület áfakulcsának nullára csökkentését. A képviselő úgy véli, a nyilvánosság ereje ennek véghezvitelében szintén segíthet.

A Jobbik frissen útjára indított, megszorítások elleni petícióját online itt lehet kitölteni.