A kisbenzinkutak és a kkv-k elmaradt kormányzati támogatását kérte számon Z. Kárpát Dániel

A kisbenzinkutak és a kkv-k elmaradt kormányzati támogatását kérte számon Z. Kárpát Dániel

A Jobbik alelnöke a kisboltoknak szánt 8 milliárd forintos keret helyett legalább 80 milliárdot javasol.

A családi benzinkutak megtartására tett kormányzati ígéretet kérte számon a Fideszen Z. Kárpát Dániel parlamenti felszólalásában. A Jobbik alelnöke jelezte, közel 200 ilyen kisbenzinkút van országszerte, amelyek az ellátásbiztonságra hivatkozva nem kapnak üzemanyagot a Mol-tól.

Nem egy-két hétre, hanem most már korlátlan ideig tartják fenn ezt az intézkedést

- hívta fel a figyelmet a jobbikos képviselő.

Z. Kárpát Dániel szerint ezzel a döntéssel a mostanra 100 ezer alá esett kisboltok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, miközben ezzel párhuzamosan a nagy élelmiszer-kereskedelmi láncok erősödnek.

Itt is elhangzott egy ígéret, hogy december közepéig írnak ki egy pályázatot, amely csak jövőre támogatná a kisboltokat 8 milliárd forintos keretben, de csak bizonyos lakosságszám alatti településeken. Kérdésem tehát egyértelmű: hány kisbolt, hány kisvállalkozás megsegítését tervezi a kormány ebből a nagyon szűkös keretből?

Válaszában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója elmondta, fenntartják az árstop politikáját - amit Európában a legolcsóbbnak nevezett - de ezt a háború és a szerinte a szankciók miatt teszik. A kisbenzinkutakat konkrétan nem említette, de közölte, a Mol azért hozta meg a korlátozó döntéseket, hogy egyenletesen oszoljon el az ellátás az országban.

Ha a baloldalon múlna, már régen elzárták volna az olajszállító vezetékeket és az árstopot sem támogatták volna

- élt a feltételezéssel Orbán Balázs.

Az államtitkár elismerte, hogy a kisbenzinkutak tekintetében valóban volt egy kormányzati ígéret.

Most újra át kell gondolni, hogy a kormányzat milyen módon és mértékben, és milyen eszközökkel tud támogatást nyújtani a számukra.

A Jobbik képviselőjének második kérdésére Orbán Balázs elmondta, a kormány számára fontos a kis és közepes vállalkozások (kkv) segítése az energiaválság esetén is, de részletesen nem tért ki a kérdésre.

Z. Kárpát Dániel viszontválaszában elégedetlenségét fejezte ki, hogy a kormány csak most áll neki a kkv-k támogatásának, míg a kisboltoknak szánt 8 milliárd helyett legkevesebb 80 milliárdot javasolt.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/UzkwD0p5mYo.jpg?itok=0Z6S763e","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=UzkwD0p5mYo&t=1s&ab_channel=JobbikMagyarorsz%C3%A1g%C3%A9rtMozgalom","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}