Zavargások törtek ki Dublinban a késes támadás nyomán, sokakat őrizetbe vettek

Zavargások törtek ki Dublinban a késes támadás nyomán, sokakat őrizetbe vettek

Az ötvenes éveiben járó támadó három kisgyermeket és egy nőt sebesített meg, közülük kettőt súlyosan.

Egy rendőr súlyosan megsebesült Dublin belvárosában csütörtökön éjszaka, a néhány órával korábban gyermekek ellen elkövetett késes támadás nyomán kitört zavargásokban, melyekben 34 embert őrizetbe vettek - tájékoztatott az ír rendőrség pénteken, "szélsőjobboldali provokátorokat" vádolva az erőszak szításával. Leo Varadkar miniszterelnök kilátásba helyezte a gyűlöletbűncselekményről szóló törvények módosítását, számolt be az MTI.

Korábban a rendőrség azt közölte, hogy nem találtak terrorizmusra utaló jelet a Parnell téren késsel elkövetett támadásban, de reggeli sajtótájékoztatóján Drew Harris országos rendőrfőkapitány már nem zárta ki ezt sem, kiemelve, hogy egyelőre minden lehetséges indítékot számba vesznek.

A főkapitány elmondta, hogy ilyen méretű zavargásokra évtizedek óta nem láttak példát az ír fővárosban, és hozzátette, hogy várhatóan többeket őrizetbe fognak még venni.

A tájékoztatás szerint csütörtök este egy kisebb bevándorlásellenes csoport jelent meg a támadás helyszínén és összecsapott a rendőrökkel. A mintegy 2-300 főre duzzadó tömeg - melyben az ír zászlók mellett "Az ír életek számítanak" feliratú táblák is megjelentek - autókat gyújtott fel, kirakatokat tört be, üzleteket rabolt ki, továbbá a közeli éttermekből felkapott székeket és asztalokat hajigálva rátámadt a kiérkező rendőrökre.

A zavargások megfékezésére mintegy 400 rendőrt mozgósítottak, és kordonnal vonták körbe az ír parlament épületét is. Patrick McMenamin főfelügyelő csak az éjszakai órákban jelentette be az X közösségi oldalon, hogy a rendbontásoknak sikerült véget vetni.

(Fotó: Rendőrök a lezárt Parnell térnél Dublin belvárosában, ahol egy férfi megkéselt öt embert, köztük három gyermeket 2023. november 23-án. Az egyik áldozat, egy kislány súlyosan megsebesült. A rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt. MTI/EPA/Mostafa Darwish)

Helen McEntee igazságügyi miniszter leszögezte: nem lehet és nem is szabad eltűrni az ír fővárosban csütörtök este kialakult állapotokat. "Nem hagyjuk, hogy bűnbandák a tragédiát arra használják, hogy káoszt szítsanak" - fogalmazott.

A rendőrség korábban már bejelentette, hogy a késsel elkövetett támadás gyanúsítottja egy ötvenes éveiben járó férfi - aki maga is súlyosan megsebesült, de további információkat nem közöltek róla.

A támadó három kisgyermeket és egy nőt sebesített meg, közülük kettőt súlyosan.

"A rendbontók szégyent hoztak Írországra!" - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Leo Varadkar miniszterelnök, kilátásba helyezve a gyűlöletbűncselekményről szóló törvények módosítását.

A kormányfő a többi között ígéretet tett egy olyan törvény kidolgozására, mely lehetővé tenné a rendőrség számára a biztonsági kamerák hatékonyabb használatát.

Módosítanák a gyűlöletre való felbujtással kapcsolatos jogszabályokat is - húzta alá.

Kiemelte, hogy a gyűlöletbűncselekménnyel kapcsolatos törvények a közösségi média korában már elavultak, és hozzátette, hogy a szükséges módosításokat "néhány hét alatt keresztül kell vinni".

Figyelmeztetett egyúttal arra is, hogy a csütörtöki támadásra hivatkozva további megmozdulások várhatók, melyekre a közösségi médián keresztül toboroznak embereket.

(Címlapkép: Rohamrendőrök sorfallal zárják el az utat tüntetők elől Dublin belvárosában, ahol zavargások törtek ki egy késelés miatt 2023. november 23-án. Órákkal korábban egy férfi öt embert, köztük három gyermeket megsebesített, az egyiküket súlyosan. A rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt. MTI/AP/PA/Brian Lawless )