Zelenszkij a befagyasztott orosz vagyon átutalását követeli Ukrajnának

Zelenszkij a befagyasztott orosz vagyon átutalását követeli Ukrajnának

Az ukrán elnök mindent elkobozna, és úgy látja: "itt az ideje maximális rendszerszintű veszteségeket okozni Oroszországnak".

Volodimir Zelenszkij az összes befagyasztott orosz vagyon átutalását követelte országának - adta hírül az MTI. A közel két éve történt orosz támadás alkalmával a nemzethez intézett szerda esti videóbeszédében az ukrán elnök kijelentette:

"Itt az ideje maximális rendszerszintű veszteségeket okozni Oroszországnak. Ez különösen a befagyasztott orosz vagyonra vonatkozik, mind a terrorista államéra, mind a vele kapcsolatban álló személyekére".

"Mindent el kell kobozni, és a terror elleni védelemre kell fordítani"

- hangoztatta Zelenszkij, azt is közölve:

"Egy terrorista ellen tisztességes a megtorlás. Igazságos a terroristák elpusztítása. És az is igazságos, ha a terrorista állam fizet a tetteiért."

Az ukrán elnök elmondta, hogy tárgyalt erről a kérdésről Josep Borrell-lel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, aki szerdán Kijevbe látogatott.

"Valóban egységes és határozott döntésre van szükségünk" - mondta Zelenszkij. "Egy olyan döntésre, amely bizonyítja, hogy közösen tiszteljük a nemzetközi jogot, és teljes mértékben megvetjük a terrorista államot" - fűzte hozzá az elnök.

Az EU-ban azt tervezik, hogy első lépésként az orosz központi bank befagyasztott vagyonából származó bevételeket, például a felhalmozott kamatokat Ukrajnának adják át. Becslések szerint ebből évente több milliárd dolláros összeg keletkezhetne.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonákkal beszél a Donyeck megyei látogatása során 2023. szeptember 4-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)