Zelenszkij: Azok, akik a Kremlben vannak, nem természetes halált halnak majd

Zelenszkij: Azok, akik a Kremlben vannak, nem természetes halált halnak majd

Az ukrán elnök egy vele készült interjúban azt is kijelentette: "nagyon szeretném, hogy gyorsan végük legyen".

Azok, akik most a Kremlben vannak, "rosszul fogják végezni" és nem természetes halált halnak - fejezte ki meggyőződését Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett pénteken.

"Embereink, területeink számunkra prioritást élveznek. Azok pedig, akik ott vannak a Kremlben, higgyék el, rossz véget érnek. Őszintén szólva, nem tudom, hogyan, de nagyon szeretném, hogy gyorsan végük legyen"

- fogalmazott Zelenszkij.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője közben egy pénteki tévéműsorban kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az orosz csapatok kimerülésének jeleit látják a Donyeck megyei Bahmutnál.

"Csak az elmúlt nap alatt negyven összecsapás történt itt, amelyek következtében 190 orosz katona halt meg, 244 megsérült, további 15-öt pedig elfogtak. Három orosz harckocsi, egy gyalogsági harcjármű, három tarackágyú és öt lőszerraktár is megsemmisült. Mindez arról tanúskodik, hogy védelmi hadműveletünk sikeresen folytatódik, az ellenség kimerült, és kivérzett. A Wagner orosz zsoldoscsoport egyetlen határidőt sem teljesített, Bahmutot nem sikerült elfoglalniuk" - fejtette ki a szóvivő.

Cserevatij szerint az sem segít a támadókon, hogy a kimerült, csatákban vereséget szenvedett Wagner-zsoldosokat az orosz hadsereg reguláris csapatai, gépesített lövész és légideszant alakulatai váltják fel. Rámutatott, hogy ezek a reguláris alakulatok rendkívül alacsony motivációjú emberekből állnak, az ukrán erők sikerei pedig egyáltalán nem adnak nekik önbizalmat. "A különböző irányú sikeres katonai műveletek eredményeként az ukrán csapatok az ellenséges alakulatokat szétverték, és a helyszíntől függően különböző, 250 métertől 1,5 kilométerig terjedő távolságra szorították vissza" - fogalmazott a szóvivő, leszögezve, hogy Bahmutban kitartanak a várost védő ukrán katonák.

Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2023. április 28-án. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)