Zelenszkij Brüsszelben: Az orosz hadsereget a határokon túlra kiszorítva lehet lezárni a háborút

Zelenszkij Brüsszelben: Az orosz hadsereget a határokon túlra kiszorítva lehet lezárni a háborút

Ukrajnának NATO-segítségre van szüksége a tél jelentette kihívás kezeléséhez - érvelt az ukrán elnök.

Ukrajna támogatásra számít a NATO-tagországok részéről az egyik legnagyobb kihívást jelentő ellenállóképesség biztosítására a közelgő tél idején - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben szerdán.

Az ukrán államfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral érkezett a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására, ahol az MTI szerint Zelenszkij kijelentette:

mindenekelőtt arról kell beszélni, hogy a tagállamok segítségével Ukrajna kiszoríthassa az orosz hadsereget a határokon túlra, és le lehessen zárni a háborút.

Zelenszkij a Guardian szerint szót ejtett a hétvégén történt izraeli támadásról, azt mondta, hogy a megtámadott emberek ne érezzék magukat egyedül, amikor a terroristák célpontjai közé kerülnek.

Közlése szerint Ukrajnának "egészen konkrét kérései" vannak eszközök beszerzésére, pontosan meghatározott célok elérése érdekekében. Mint érvelt, a hatékony légvédelmi rendszerekkel nemcsak az energiahálózat és az emberek védelmét, de az ukrán gabona exportját is biztosítani tudják.

Zelenszkij kijelentette: a nemzetközi közösségben egységre van szükség az emberéletek megmentése érdekében és azért, hogy az agresszoroknak eszükbe se jusson a konfliktus folytatása, esetleges kiszélesítése vagy újabb támadások elkövetése.

A NATO-főtitkár az ukrán elnökkel tartott közös, brüsszeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a NATO elsősorban a légvédelem területén támogatja Ukrajnát.

A légvédelem kritikus az ukrán városok, a gazdaság és az infrastruktúra védelmének szempontjából, hiszen így tud működni a gazdaság. Ez segít az ukránoknak abban is, hogy termeljenek, kereskedjenek, és normális országként működjenek

- fejtette ki Stoltenberg, hozzátéve azt is, hogy ez növelni fogja az ukrán fél finanszírozási képességét, és a háborúhoz szükséges lőszert is képesek lesznek maguknak biztosítani.

Köszöntőjében arról is szólt: Ukrajna bátorsága ösztönzést jelent arra, hogy a nemzetközi közösség további és azonnali támogatást nyújtson az országnak önvédelmi háborújához.

A főtitkár elmondása alapján a NATO-tagországok védelmi miniszterei a kétnapos tanácskozás során megbeszélik majd a Kijevnek nyújtható további támogatás formáit. Hozzáfűzte, a támogatás a kapcsolatok további erősítésére is irányul, egy újabb lépést Ukrajna NATO-tagsága felé.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys)