Zelenszkij: Karácsonykor is a harci szellem fenntartására és az ország védelmére kell koncentrálni

Zelenszkij: Karácsonykor is a harci szellem fenntartására és az ország védelmére kell koncentrálni

Közben orosz dróntámadás ért az éjjel több kijevi kerületet is.

Két ember megsebesült, és több épület megrongálódott péntekre virradóra a Kijev ellen indított éjszakai orosz dróntámadásban - közölte az MTI az ukrán hatóságok tájékoztatása nyomán.

Az ukrán légierő jelentése szerint az ukrán főváros ellen ebben a hónapban ez volt a hatodik ilyen jellegű légitámadás.

A kijevi légvédelem a fővárost támadó 28 eszközből 24-et lelőtt; ezek egy nagyobb, Közép-, Dél- és Nyugat-Ukrajna egyes területei ellen indított drónraj részét képezték.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon azt írta, hogy drón csapódott be egy lakóházba a városközponttól délre fekvő Szolomjanszkij kerületben, a felső emeleteken keletkezett tüzet azonban gyorsan eloltották. A város egyik szülészeti klinikájától néhány száz méterre álló épület 24., 25. és 26. emeletén több lakás is megsérült, két ember megsebesült, egyiküket kórházba szállították - közölte a katasztrófavédelem.

Klicsko beszámolt arról is, hogy dróntörmelékek gyújtottak lángra egy épülő házat Darnickij kerületben, a Dnyeper (Dnyipro) folyó keleti partján. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Szerhij Popko, a fővárosi katonai közigazgatás vezetője egy harmadik támadásról is beszámolt, amelynek során az egyik lezuhant drón törmelékei egy lakóházba csapódtak Holosivszkij kerületben.

Pihenésre csak később nyílik alkalom

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csütörtök éjszakai dróntámadás idején sugárzott videoüzenetében karácsony napjaiban is harci szellemük fenntartására és az ország védelmére való összpontosításra kérte honfitársait.

"Maximális figyelemre van szükség a védelemhez, maximális erőfeszítésre az állam, maximális energiára Ukrajna számára, hogy az ország elérje céljait. Pihenésre később lesz alkalom (...) Most, karácsony előtt is mindenkinek észben kell tartania államunkban, hogy ez az összpontosítás, a munka ideje"

- fogalmazott az államfő.

Ukrajnában idén először ünneplik hivatalosan a karácsonyt december 25-én, a nyugati keresztény egyházakban használt Gergely-naptár szerint is, nem csupán január 7-én, az ortodox egyházban használt régi, Julian-naptárnak megfelelően.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én. MTI/AP/Efrem Lukackij)