Zelenszkij kijelentette: Meg kell őrizni Európa egységét

Zelenszkij kijelentette: Meg kell őrizni Európa egységét

A Spanyolországba utazó ukrán elnök nem csupán az EU-t alkotó országokra célzott, hanem azon államokra is, amelyek még nem tagjai szervezetnek.

Meg kell őrizni Európa egységét, ez a legfontosabb kihívás az Európai Politikai Közösséget alkotó országok vezetőinek granadai találkozóján - jelentette ki csütörtökön a spanyolországi csúcsértekezletre érkezve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az MTI azt írja, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetőit hívta meg az EPC tanácskozására.

A háborúban álló ország államfője azt hangoztatta, hogy nem csupán az Európai Uniót alkotó országokra gondol, hanem azokra az államokra is, amelyek még nem tagjai szervezetnek.

Zelenszkij jelenléte sokáig kérdéses volt, csak csütörtökön dőlt el, hogy részt tud venni az egynapos granadai találkozón, amelynek egyik fő témáját az öreg kontinens biztonsága adja.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy a közelgő télen további hadműveletekre kell felkészülniük az országát támadó Oroszország részéről, és a védekezés lehetőségeiről is tárgyalni kíván partnereivel. Hozzátette, hogy

Moszkva nem csupán a frontokon támadja Ukrajnát, hanem például hamis információk terjesztésével is.

Kérdésre válaszolva a Zelenszkij leszögezte, hogy teljes támogatottságot élvez az amerikai vezetés és az amerikai kongresszus két házának részéről. Ezt szavai szerint nemrégiben megerősítették, amikor Washingtonban tárgyalt.

Az Európai Politikai Közösség közel 50 ország, valamint az európai uniós központi intézmények vezetőinek részvételével tartott granadai találkozójának fő témái Európa jövője köré összpontosulnak, a biztonság mellett közéjük tartozik az informatikai fejlesztés, az úgynevezett zöld átállás és a migráció is.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozójára érkezik Granadában 2023. október 5-én. MTI/AP/Fermin Rodriguez)