Zelenszkij szerint a drónok és lőszerek gyártása a szabadságot jelenti hazájának

Zelenszkij szerint a drónok és lőszerek gyártása a szabadságot jelenti hazájának

Az ukrán elnök úgy tartja, ez szó szerint így van; és a mostani háborús helyzetben csak erőszak árán lehet kivívni a szabadságot.

A drónok, tüzérségi lövedékek és katonai járművek növekvő mértékű hazai gyártása szó szerint Ukrajna szabadságát jelenti - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videoüzenetében.

Az MTI beszámolója szerint külön említette a nagyobb hatótávolságú drónok ukrajnai előállítását, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. Az államfő hozzáfűzte:

a jelenlegi háborús helyzetben csak erőszak árán lehet kivívni a szabadságot. Oroszországot, amely háborút indított Ukrajna ellen, a harcmezőn kell legyőzni

- ismételte meg gyakran hangoztatott meggyőződését.

Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy Kijev számára továbbra is prioritás a NATO-tagság.

Beszámolt Zelenszkij arról is, hogy Kijevben találkozott az ukrajnai látogatásra érkezett Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkárral, aki bemutatta az Ukrajna euroatlanti integrációjával foglalkozó új nemzetközi munkacsoport terveit. Zelenszkij idézte Rasmussen kijelentését, mely szerint Ukrajna nemcsak a saját, hanem mindenki szabadságáért is küzd.

Emellett Zelenszkij az orosz-ukrán fronton kialakult helyzetet nehéznek nevezte.

Az ukrán légierő szerdai közlése szerint legalább négy ember sebesült meg az éjszakai orosz drón- és rakétatámadásokban.

A Mikolajiv megyei Sznihurivkában drón okozott tüzet egy raktárépületben és egy üzletben, egy ember súlyosan megsebesült - írta szerdán Vitalij Klim, a dél-ukrajnai megye katonai kormányzója a Telegramon.

Oleh Szinyehubov katonai kormányzó arról számolt be, hogy az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban három ember könnyebben megsebesült.

Az éjszakai támadásban az orosz erők 20 drónt és három Iszkander típusú ballisztikus rakétát vetettek be - közölte az ukrán légierő, amelynek állítása szerint Harkiv, Dnyipropetrovszk, Kirovohrad, Mikolajiv és Zaporizzsja régiók felett 14 drónt sikerült megsemmisítenie.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)