Zelenszkij szerint a következő békecsúcson Oroszországnak is jelen kell lennie

Zelenszkij szerint a következő békecsúcson Oroszországnak is jelen kell lennie

Az Orbán Viktort visszautasító ukrán elnök azonban úgy véli, nem Putyin fogja Moszkvát képviselni, mert "fél elhagyni hazáját".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy friss interjúban kijelentette, hogy a következő globális béke-csúcstalálkozón Oroszországnak is részt kell vennie - adta hírül az MTI.

Az államfő erről az orosz-ukrán háború kapcsán a Bloomberg TV-nek adott interjúban beszélt, amelyet az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál idézett csütörtökön.

Az ukrán elnök szerint Putyin fél távozni hazájából

Kijelentette Zelenszkij azt is, hogy

szerinte a következő csúcson nem Vlagyimir Putyin fogja Moszkvát képviselni, mert az orosz elnök "fél elhagyni hazáját".

Emlékezetes, a június végén Svájcban tartott első békecsúcsra Oroszország nem kapott meghívást. Zelenszkij nemrég jelezte, hogy Kijev a második világtalálkozóra - amelyet reményei szerint még idén megrendeznek - egy új, "érthető és átfogó" tervet készít a háború lezárására, amelyet hamarosan nyilvánosságra hoznak.

Az ukrán államfő a tévéinterjúban úgy vélte, hogy az Egyesült Államok vagy Kína lehet a harmadik fél az Oroszország és Ukrajna közötti párbeszédben.

Ezek az országok a köztük meglévő nézeteltérések ellenére "képesek nyomást gyakorolni Putyinra"

- tette hozzá.

Orbán ötletét visszautasította Zelenszkij, aki szerint ennél több kell

Zelenszkij az interjúban beszélt arról is, miért utasította el a héten folytatott kijevi megbeszélésükön Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát.

"Nem bízhatunk meg Putyinban, mert számunkra ő gyilkos és agresszor"

- hangsúlyozta.

Az elnök emellett azt mondta, hogy Ukrajnának "több száz találkozója" volt az orosz féllel, amióta a minszki megállapodásokat megkötötték, de az ezeken megkötött tűzszüneti megállapodásokat Oroszország rendre megsértette.

Az államfő a fegyvernyugvást csakis akkor tartja elképzelhetőnek, ha erről a megállapodás egy nemzetközi platformon, és egyértelműen olyan országok, vezetők jelenlétében jön létre, akikben megbíznak.

"Különböző vélemények vannak a háború befejezésének állomásairól, de mindannyiunknak egy oldalon kell állnunk, és bíznunk kell egymásban" - fűzte hozzá. Szerinte biztosíték kell arra, hogy Oroszország a tűzszünetet nem használja fel hadifelszerelések felhalmozására Ukrajna megszállt területein.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy szerinte nem lehet egyszerűen fegyverszünetről beszélni, szükség van egy hosszabb távú tervre is.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)