Zelenszkij: Újabb ukrán területfoglalás történt Kurszk megyében

Zelenszkij: Újabb ukrán területfoglalás történt Kurszk megyében

Ezenkívül orosz drónokat is megsemmisítettek a Kijev elleni támadás során.

További területet vontak ellenőrzésük alá a dél-oroszországi Kurszk megyében az ukrán fegyveres erők - közölte szerda esti videóbeszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ukrajnával határos területről van szó - tette hozzá, anélkül, hogy további részletekre tért volna ki. Csak annyit mondott, hogy orosz hadifoglyokat is ejtettek, ami jól fog jönni egy esetleges következő fogolycserénél.

"Köszönjük katonák! Ez az, ami segít nekünk abban, hogy embereinket visszahozzuk az orosz fogságból"

- fogalmazott az elnök, aki a háború győzelemmel való lezárásának tervéről is szólt a minap.

Az MTI emlékeztet, legutóbb a múlt héten került sor hadifogolycserére Oroszország és Ukrajna között.

Közben Oroszország mozgásszabadságot korlátozó intézkedéseket vezetett be a kurszki régióban fekvő Kurcsatov városában, ahol az atomerőmű üzemel, és ellenőrző pontokat állított fel az utcákon. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője az erőműben tett keddi látogatása során aggodalmát fejezte ki a közelben zajló harcok miatt, és egy nukleáris baleset veszélyére figyelmeztetett.

Ukrajnában csütörtökre virradóra az ország kiterjedt területein légiriadó volt érvényben. Az ukrán légierő egy nagyobb orosz dróntámadás veszélyére figyelmeztetett. Aktív volt a légvédelem egyebek között Kijevben is.

Orosz drónokat semmisítettek meg a Kijev elleni támadás során

Az ukrán légvédelem mintegy 15 drónt semmisített meg, amelyeket Oroszország indított az ukrán főváros elleni harmadik támadásában négy nap alatt - közölte csütörtökön Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője.

Tájékoztatása szerint a drónok törmelékei megrongálták egy lakóház ablakait és ajtóit, továbbá egy nem lakáscélú épületben tűz keletkezett, amelyet eloltottak.

Ruszlan Kravcsenko kijevi regionális kormányzó szerint nem keletkezett kár a létfontosságú infrastruktúrában Kijev régióban, és a városi és regionális hatóságok sem számoltak be áldozatokról.

A lezuhanó törmelék tüzet okozott egy magánvállalkozás területén a közép-ukrajnai Cserkaszi régióban, a mentőszolgálat küzd a lángokkal - közölte a regionális kormányzó.

Oroszország hétfőn Ukrajna-szerte energetikai létesítményekre mért légicsapásokat, amelyek során ukrán tisztviselők szerint több mint 200 rakétát és drónt vetettek be.

Az elektromos hálózat elleni újabb támadás miatt

Kijev kénytelen volt a héten vészhelyzeti és tervezett áramkimaradásokra támaszkodni azért, hogy megpróbálja stabilizálni a rendszer működését.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy erődrendszer építkezésén, a Volinyi területen, egy nem megnevezett helyszínen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024. július 30-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)