Zelenszkij: Ukrajna jelenleg nem fontolgat tűzszünetet

Zelenszkij: Ukrajna jelenleg nem fontolgat tűzszünetet

Az ukrán elnök szerint egy tűzszünet most nagyon veszélyes lenne számunkra, mivel az orosz erők pozícióik megerősítésére használnák azt ki.

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy nem veszi fontolóra tűzszüneti megállapodás megkötését Oroszországgal.

"Egy tűzszünet ma (...) számunkra nagyon veszélyes" - mondta az ukrán elnök a kazah, kirgiz és üzbég tömegtájékoztatási eszközöknek adott interjúban, amelyet az Orda.kz kazah portál hozott nyilvánosságra YouTube-csatornáján.

Zelenszkij szerint az orosz erők pozícióik megerősítésére használnának ki egy tűzszünetet. Egy ilyen megállapodásnak csak akkor lenne értelme, ha a csapatok "a határvonalakon" tartózkodnának - mondta.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök állt elő azzal a kezdeményezéssel, hogy a párizsi olimpiai játékok idejére minden fegyveres konfliktusban hirdessenek tűzszünetet. Tavaly Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt javasolta, hogy hirdessenek tűzszünetet a csapatok mozgatása nélkül, de Kijev ezt elutasította, mondván, hogy "Ukrajnának joga van csapatainak és technikájának áthelyezésére saját területén, ha ezt szükségesnek tartja".

Az ukrán elnök 2022 november közepén 10 pontos béketervet terjesztett elő, és Kijev azóta minden más béketervet elutasított, leszögezve, hogy kizárólag saját békeformulájához ragaszkodik.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy ez a kezdeményezés nem veszi figyelembe Moszkva álláspontját, és valójában újabb próbálkozás az Egyesült Államok részéről egy európai konfliktus kirobbantására.

(Címlapkép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkeresi azt a nyomdát, amelyet orosz rakétatalálat ért a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. május 24-én. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)