Zelenszkij ukrajnai látogatásra hívta meg a kínai elnököt

Zelenszkij ukrajnai látogatásra hívta meg a kínai elnököt

Több mint egy év után találkoznak, de azt egyelőre nem tudni, pontosan miről is fognak tárgyalni.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy szerdai interjúban bejelentette, hogy ukrajnai látogatásra hívta meg Hszi Csin-ping kínai elnököt. Az MTI beszámolója szerint Zelenszkij az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: "Felkészültünk a látogatására."

"Beszélni akarok vele. (...) De az egész elmúlt egy évben, több mint egy év óta nem volt vele kapcsolatom"

- fogalmazott az ukrán elnök, aki az AP értesülése szerint már elküldte a meghívást Hszi Csin-pingnek.

Kína az elmúlt hónapban nyilvánosságra hozott egy 12 pontos béketervet "az ukrajnai válság politikai megoldásáról". A kínai elnök múlt heti moszkvai látogatásán az orosz-ukrán háborúról is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de az eszmecseréről kiadott közlemények nem mutattak előrelépést a háború lezárásával kapcsolatban. A kínai javaslatok között szerepelt a háborús helyzet enyhítésére és esetleges fegyverszünetre való felhívás.

Az Egyesült Államok elutasítóan reagált a javaslatra, mivel Kína nem ítélte el Oroszországot az ukrajnai háború miatt. Washington hangsúlyozta, hogy egy tűzszünet csak megerősítené az oroszok által elfoglalt területek jelenlegi státuszát, és időt adna Putyinnak az orosz haderők átcsoportosítására.

Ukrajna üdvözölte a kínai diplomácia bekapcsolódását a háborús konfliktus rendezésébe, de Zelenszkij leszögezte, hogy csak akkor jöhet szóba a béketárgyalás, ha az orosz hadsereg kivonul Ukrajna területéről.

Ismert, nemrég Hszi Csin-ping három napos állami látogatásra érkezett Oroszországba, ahol mindkét fél méltatta országaik kétoldalú együttműködését. A kínai vezető kijelentette, kész Vlagyimir Putyin elnökkel együtt új terveket és intézkedéseket felvázolni, hogy új távlatokat nyissanak az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kínai-orosz kapcsolatai számára.

A hírügynökség összefoglalója szerint Zelenszkij tudatában van annak, hogy Ukrajna harci sikerei nagyrészt a nemzetközi katonai támogatásnak köszönhetők, különösen pedig az Egyesült Államok és Nyugat-Európa által adott segítségnek. Az ukrán elnök úgy látja, aggodalomra ad okot, hogy a háborút befolyásolhatja a washingtoni politikai erőviszonyok változása. Mint fogalmazott:

"Biztosan megérti az Egyesült Államok, ha nem segítenek tovább, nem fogunk győzni."

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő sajtóértekezletet tart az Ukrajna elleni háború kitörésének első évfordulója alkalmából Kijevben 2023. február 24-én.)