Zelenszkijék nehezményezték, hogy Putyint nem veszik őrizetbe Mongóliában

Zelenszkijék nehezményezték, hogy Putyint nem veszik őrizetbe Mongóliában

A hivatalos látogatáson lévő, háborús bűnös orosz elnököt az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancsnak kellene alávetni az ukrán vezetés szerint.

Az ukrán külügyminisztérium élesen bírálta Mongóliát amiatt, hogy hatóságai nem veszik őrizetbe az országban hivatalos látogatáson tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs ellenére - írja az MTI.

"Az, hogy Mongólia nem hajlandó teljesíteni a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Putyin elleni kötelező elfogatóparancsát, súlyos csapást jelent a Nemzetközi Büntetőbíróságra és a nemzetközi büntetőjog rendszerére"

- hangsúlyozta kedden Heorhij Tihij ukrán külügyi szóvivő az X-en.

Majd a Volodimir Zelenszkij vezette Ukrajna nevében Tihij azt is leszögezte:

"Mongólia lehetővé tette egy megvádolt bűnözőnek, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást, megosztva ezzel vele a felelősséget háborús bűneiért". "Együtt fogunk működni a partnerekkel annak érdekében, hogy ennek következményei legyenek Ulánbátorra nézve"

- tette hozzá a szóvivő.

Ukrán részről emlékeztettek arra: Putyinnak azóta, hogy a bíróság kiadta ellene az elfogatóparancsot, ez az első látogatása egy olyan országban, amely részes állama a Római Statútumnak.

Egyébiránt Mongólia 2000-ben írta alá és 2002-ben ratifikálta a római jegyzőkönyvet.

A kijevi külügyminisztérium még az orosz elnök látogatása előtt felszólította Mongóliát, hogy teljesítse a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumában vállalt kötelezettségeit, és tartóztassa le Putyint, aki ellen ukrán gyerekek törvénytelen elhurcolása miatt adott ki az ICC elfogatóparancsot tavaly márciusban.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadja Uhnágín Hürelszüh mongol államfő Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án. MTI/EPA/Szputnyik pool/Krisztyina Kormilicina)