Az Európai Bizottság elfogadta a béruniós kezdeményezést

Friss hír: az Európai Bizottság elfogadta a Jobbik béruniós kezdeményezését, így elkezdődhet az aláírásgyűjtés.

A Jobbik a közelmúltban indított széles körű polgári kezdeményezést az európai bérunióért, ezt a "Vona18" programsorozat második pontjaként hirdette ki a pártelnök. A következő országok képviselőivel alá is írták az alapokmányt: Horvátország, Bulgária, Szlovákia, Lettország, Észtország, Románia, Lengyelország. A cél, hogy egyenlő munkáért, egyenlő béreket kapjanak az Európai Unió állampolgárai.

A Jobbik elnöke a kezdeményezés deklarálása után kiemelte, hogy ez nemcsak az európai bérekről szól, hanem a versenyképes hazai vállalkozásokról, egy új kohéziós politikáról, egy új, szolidáris Európai Unióról, ahol a kelet-közép-európai országok is otthon érzik magukat. Ugyanakkor megjegyezte: a bérunióra irányuló polgári kezdeményezésük nem Nyugat-Európa ellen irányul. Nem alamizsnát kérnek, hanem azt, hogy az európai közösség minden tagország számára egyenlő feltételeket biztosítson. Kritikaként megjegyezte: a szabad munkaerő-áramlás egyirányú, csak az "árunió" valósult meg, a bérunió nem.

A kezdeményezés eddig az Európai Bizottság előtt volt, de most megszületett a döntés: Brüsszelben elfogadták a kezdeményezést, így elkezdődhet az aláírásgyűjtés. Egy év alatt egymillió szignót kell összegyűjteni ahhoz, hogy az EB napirendre tűzze a kérdést.

Breaking news! Most kaptam a hírt: az Európai ...

Breaking news! Most kaptam a hírt: az Európai Bizottság ma elfogadta a béruniós kezdeményezésünket. Kezdődhet az aláírásgyűjtés! Kezdődhet az új időszámítás! További részletek a holnapi rendkívüli sajtótájékoztatónkon. #berunio