Finnországban megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, terroristák terveiről szereztek tudomást

Új célpontok?

A terrorveszély szintje Finnországban 2015 december óta "alacsony" volt, és ezt emelték most egy fokozattal magasabbra.

A SUPO közleménye szerint a legjelentősebb terrorveszélyt az országban továbbra is olyan egyének vagy kisebb csoportok jelentik, akiket radikális iszlamista propaganda útján vagy terrorista szervezetek információs csatornáin keresztül bátorítanak.

Finnországban nem történtek olyan súlyos terrorcselekmények, mint más európai országokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban vagy Belgiumban, de a hatóságokat aggasztják a szomszédos Svédországban és Oroszországban történt támadások.

A SUPO szerint a fokozott fenyegetést leginkább azok a külföldiek jelentik, akik elhagyták Finnországot, hogy harcoljanak a Szíria és Irak nagy területeit egykor megszállva tartó Iszlám Állam (IÁ) soraiban, és jelentős pozíciókat kaptak a dzsihadista szervezeten belül.

"A terrorszervezetekhez fűződő kapcsolat most közvetlenebb és komolyabb, mint korábban... Eddig nem fordult elő, hogy meg kellett volna hiúsítanunk egy konkrét támadást" - mondta Antti Pelttari, a SUPO igazgatója helsinki sajtótájékoztatóján.