Obama tudott az orosz választási beavatkozási kísérletekről, de nem foglalkozott velük?

A lap több mint egytucatnyi volt és jelenlegi kormányzati tisztségviselővel készített interjú alapján közölte oknyomozó riportját. Ebből kiderül, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tavaly augusztusban részletes jelentést készített Obama elnöknek arról, hogy Moszkva, Vlagyimir Putyin elnök irányításával, hackertámadásokat hajt végre a választási kampány idején, azzal az állítólagos céllal, hogy így javítsa Donald Trump választási esélyeit. A Post szerint azonban az Obama-kormányzat nem kívánt beavatkozni, bár készült válaszlépésekre Moszkva ellen. A tervezett válaszlépések között szerepelt az amerikai hírszerzési jelentések nyilvánosságra hozatala - amelytől azt remélték, hogy zavarba hozhatják vele az orosz elnököt -, továbbá "kiberfegyverek" elhelyezése az oroszországi infrastruktúrában. 

A volt amerikai elnök azonban nem lépett, mert - így a lap - nem akarta azt a látszatot kelteni, hogy Hillary Clintont támogatja a kampányban. 

A The Washington Post részleteket is közöl. Például azt, hogy a CIA tavaly augusztusban egy borítékot küldött a Fehér Házba, "csak megtekintésre" megjegyzéssel. De csakis Obama elnök és három közvetlen munkatársa nyerhetett betekintést az iratokba. Ezek a The Washington Post megfogalmazása szerint "hírszerzési bombát tartalmaztak. Egy jelentést, amelyet orosz kormányzati forrásokból szerzett információk alapján állítottak össze, s amely részletezte Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen részvételét az amerikai választási kampány megzavarását és hiteltelenítését célzó hackertámadásokban."

A CIA-jelentés állításai szerint Putyin elnök közvetlen instrukciókat adott, amelyekkel Hillary Clinton vereségét vagy legalábbis helyzetének megnehezítését kívánta volna elérni. 

A The Washington Post azt írta: a jelentést az elolvasás után azonnal vissza kellett küldeni a CIA-nak. A lap szerint tavaly augusztusban Barack Obama - a világ vezető politikusainak Kínában tartott tanácskozásán - közvetlenül is felvetette az ügyet az orosz elnöknek. A beszélgetésen csak a tolmácsok voltak jelen, de Obama egyik tanácsadója a The Washington Postnak azt mondta: Obama közölte Putyinnal, hogy tudomása van arról, mi folyik, és a legjobb, ha felhagy vele, mire Vlagyimir Putyin bizonyítékokat kért. 

Ezek után az akkori amerikai kormányzat állítólag egészen a választások napjáig azon vitázott, hogy mit tegyen, végül Donald Trump győzelme után Barack Obama úgy döntött, hogy "mérsékelt büntetőintézkedéseket" foganatosít. Egyúttal jóváhagyta, hogy "kiberfegyvereket telepítsenek az orosz infrastruktúrákba", bár a Fehér Házból történt távozásáig ez még nem valósult meg. A The Washington Post úgy vélte: már a megválasztott elnök, Donald Trump döntése, hogy ezt a programot végrehajtják-e vagy sem. 

Denis McDonough, Barack Obama volt kabinetfőnöke a The Washington Post munkatársaival folytatott háttérbeszélgetésében megvédte a volt elnök döntéseit. "Elsődleges fontosságú elvünk volt, hogy megvédjük a voksok integritását. És ezt meg is tettük. De azért fontos az is, hogy megállapítsuk, mi történt, és megtegyük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg ismét" - fogalmazott McDonough. 

Egy másik, nevének elhallgatását kérő volt kormányzati tisztségviselő szerint többet is lehetett volna tennie az Obama-adminisztrációnak. "Egész kormányzati munkámnak a legnehezebb szakasza az volt, amikor ezt a döntést kellett védelmeznem" - idézte az anonim nyilatkozó szavait a The Washington Post. 

Egyébként Jeh Johnson, az Obama-kormányzat volt belbiztonsági minisztere szerdai kongresszusi meghallgatása után - amelyen elismerte, hogy a kormányzat tudott az orosz hackertámadásokról - Donald Trump csütörtökön az egyik Twitter-bejegyzésében azt írta: "ha Oroszország ilyen keményen dolgozott a 2016-os választásokon, akkor ez az Obama-kormányzat idején történt. Miért nem állította meg őket?".