Kukába dobták az '56-osok fotóit, miniszteri választ követelnek, hogy miért

Összegyűjtötték és a kukába dobták az Új köztemetőben lévő 300-as és 301-es parcellákban kirakott fotókat a Nemzeti Örökség Intézetének munkatársai még tavaly, a november 4-i gyásznap előtt – állítják a képeket kihelyező civilek. Az eset most jutott el odáig, hogy Lázár Jánosnak kelljen válaszolnia a miértekre.

Az 1956-os mártíroknak is végső nyughelyet adó parcellák sírjaira 2003 óta minden évben kihelyezi az áldozatok fényképeit egy XVII. kerületi csoportosulás. Úgy tudni, ez a kegyeleti jellegű megemlékezés mindeddig pozitív visszacsatolást kapott, a hozzátartozók is szép gesztusnak találták a nyughelyek megszemélyesítését, hogy méltóbb módon lehessen megemlékezni a hősökről. A képek október 23-tól november 4-ig szoktak kint lenni, saját költségből fedezve.

Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselő azonban most egy olyan írásbeli kérdést nyújtott be Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszterhez, melyben az érintett civilek panaszaira támaszkodva arról számolt be, hogy

tavaly már november 4-e, a gyászidőszak vége előtt kukában találták az összes fotót, és azt a Nemzeti Örökség Intézete dobatta ki.

Ráadásul úgy tudják, hogy az intézet elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin nem is engedélyezi a képek újbóli kihelyezését.

Szilágyi György képviselő a benyújtott kérdésében arra akar választ kapni Lázár Jánostól, hogy a teljesen törvényes és nemes kezdeményezést „miért üldözi a kormányzat”, és továbbra is ki fogják-e dobni az ilyen képeket.

Arra is választ vár, hogy amennyiben az intézet hibázott, és nem kellett volna szemétbe dobni a hősök fotóit, azért ki felel, és milyen jogkövetkezményei lesznek ennek a „kegyeletsértő, hanyag intézkedésnek”.