Keddi beköltözés után, szerdán hivatalosan is megnyitott az EFOTT

A fesztiválra 120-130 ezer embert várnak.

A szerdai hivatalos megnyitón Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke elmondta: az EFOTT mára a tradíciók megőrzése mellett nagyfesztivállá vált, amelyen külhoni hallgatói szervezetek is képviseltetik magukat. Számos sportprogramot nyújtanak a résztvevőknek, és civilszervezetek is bemutatkoznak. Gulyás Tibor szerint az EFOTT generációk találkozójává is vált, a felvételi ponthatárokat váró fiataloktól a hallgatókon át a már végzettekig terjed a résztvevők köre, sőt van, aki már családjával érkezik.

Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára felidézte, hogy 1976 óta rendezik meg az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját, amelyen a kezdetekben csupán mintegy háromszázan vettek részt.

A fesztivált, amelynek látogatószáma 2015-ben lépte át a százezret, eredetileg minden évben más-más helyszínen rendezték, ám negyven év után Velencén állandó otthonra talált. A házigazda azonban továbbra is mindig más felsőoktatási intézmény, idén a fennállásának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem.

Koszti András, Velence polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy a strandon és a fesztiválhelyszínen kívül kiváló túraútvonalakat, kerékpárutakat és a tó körüli pezsgő kulturális életet is kínál Velence az EFOTT-ra érkezőknek.

L. Simon László országgyűlési képviselő kiemelte, hogy 2016-ban a velencei vendégéjszakák 115 százalékkal növekedtek az előző évihez képest, tavaly mintegy kétszázezer vendégéjszakát töltöttek el a tóparti városban a turisták. Ebben jelentős szerepet játszottak az EFOTT-ra érkezők, akik ezzel a város idegenforgalmi bevételeinek növekedéséhez is hozzájárultak.

Maszlavér Gábor, az EFOTT fesztiváligazgatója elmondta: hat nap alatt mintegy húsz zenei helyszínen körülbelül kétszáz fellépő szórakoztatja a fesztivál résztvevőit. (A részletes programról már ITT írtunk.)