Nem csitultak az indulatok: tüntetés lesz este az etikus hacker meghurcolása miatt

A BKK még mindig nem érti, a T-Systemsnek már szóltak. Túl késő.

Ismert, a fiatal fiú etikus hackerként felhívta a BKK figyelmét arra, hogy kisebb beavatkozással az online bérletvásárlás során a felhasználók maguk írhatják be, mennyit szeretnének a szolgáltatásért fizetni. Ő 50 forintért vett egy havibérletet. A cégek ezután feljelentést tettek, a rendőrök pedig otthonából vitték el a fiút, aki csak segíteni akart.

BKK-sztori: bejelentést tettek „közérdekű bejelentő üldözése" miatt a főügyészségnél

Bejelentéssel élt az ehhez hasonló lépéseiről ismert Tényi István azt követően, hogy a BKK és a T-Systems feljelentett egy etikus hackert, akit végül rendőrök vittek el. A 18 éves fiú 50 forintért tudott bérletet venni, ezt jelezte a BKK felé, de köszönőlevél és boríték helyett jó házmester módjára a rendőrséghez fordultak, Tényi szerint pedig ezzel fennáll a közérdekű bejelentő üldözése szabálysértés gyanúja.

Az ügyben a közlekedési vállalat és a kommunikációs cég is minden PR hibát elkövetett, amit csak lehetett. Nem reagáltak gyorsan, a fiú felmentése helyett jogi maszatolásba kezdtek, és azóta is csak a T-Systems vezérigazgatója adott ki egy valamennyire elfogadható hangvételű közleményt, a BKK vezetője mellé még mindig nem ültettek le egy igazi kommunikációs szakembert.

Szombati közleményében Dr. Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató ugyanis még csak meg sem említette a botrányt 99 százalékig jelentő hacker-ügyet, mindössze azért kért bocsánatot, mert nem volt megbízható az új rendszer.

Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatójának kezét már valamivel jobban megfoghatták, mert ő legalább annyit leírt, hogy „a T-Systems Magyarország vezetőjeként, amennyiben bebizonyosodik (a hacker - a szerk.) etikus magatartása, szeretném felajánlani a jövőbeni együttműködés lehetőségét számára, ha Ő erre nyitott.”

Arról azonban egyikük sem írt, hogy a feljelentést visszavonnák, bár nyilván nem lesz belőle komoly gond.

A HVG úgy tudja, az Occupy Oktogon Bázis nevű szervezet így is megtartja a korábban belengetett demonstrációt hétfő este 19 órakor a Rumbach Sebestyén utcában.

A tüntetés nem is kimondottan erre az egy esetre fókuszál, sokkal inkább arra a rendszerszintű butaságra, ami Magyarországon a politikát, a nagyvállalatokat és a hatóságokat jellemzi: "Elutasítjuk a NER-t, a nemzeti elrettentés és elhülyítés rendszerét. Nem kérünk egy olyan pártállamból, amelyben a rendőrség újra asszisztál a lakosság megfélemlítéséhez. Most kell nemet mondani!" - írták.