Az ügyészség nem nyomoz a Fidesz-plakátok ügyében, mert „nem vetődött fel bűncselekmény gyanúja”

A Fidesz 2010 óta nem tud elszámolni a plakátköltségeivel.

Az ügyészség közlése szerint a feljelentés és az annak alapját képező cikk olyan feltételezésen alapult, amelyet már az ugyanabban a cikkben hivatkozott számvevőszéki jelentés tartalma is önmagában alapjaiban cáfolt.

Június végén írt arról a 24.hu, hogy a 2010-es választások idején a Simicska Lajoshoz köthető Mahir Cityposter rekord olcsó árakat biztosított a Fidesznek és 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki. A Fidesz még a cikk megjelenése előtt, júniusban nyomta át erőből a plakáttörvényt, amely egyértelműen arra irányult, hogy ellehetetlenítse a Jobbik (illetve más ellenzéki pártok) plakátolását. A Fidesz azzal támadta a Jobbikot, hogy Simicska Lajosék piacon áron alul adnak plakáthelyeket a pártnak. A Jobbik azonban nyilvánosságra hozta a plakátszerződéseik összegeit és darabszámait is, ugyanezzel

a Fidesz 2010 óta nem tud elszámolni.

A szocialista Nyakó István a feljelentése kapcsán korábban az nyilatkozta, hogy a Fidesz 2010-es alapszabálya szerint a kampányköltésekről csak az Orbán Viktor által vezetett országos elnökség, az elszámolások jóváhagyásáról pedig a Kövér László által vezetett országos választmány dönthetett.

Ez azt jelenti, hogy a csalások két fő szervezője a mostani miniszterelnök és a házelnök, az ország két közjogi méltósága lehetett.

Később szintén a 24.hu írta meg elsőként, hogy büntetőfeljelentés megtételét tervezi a HírTv Zrt. a társaság korábbi menedzsmentjének a 2010-es választási kampányban való közreműködése miatt. Egy belső vizsgálatban nem találták nyomát annak, hogy kiszámlázták volna a Fidesznek a hirdetésszervezésen keresztül megrendelt köztéri reklámok költségeit.

Múlt hét szerdai sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik frakcióvezetője azt mondta: büntetőjogi kategóriába tartozik, ami a Fidesz 2010-es kampányköltései körül történt. Egy parlamenti vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezését jelentett be. Volner szerint a Fidesz plakátügyben

„csapdát akart állítani a Jobbiknak , amelybe végül saját maga sétált bele.”

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján arra kérte a kormánypártokat és az ellenzéket, hogy támogassák egy a Fidesz 2010-es választási kampányának költségeit vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását.