Az uniós pénzekkel indokolják EU-tagságunkat, mégsincs gazdasági felzárkózás

A látszatberuházások, a korrupció és a külföldi nagytőke miatt vagyunk sereghajtók.

A jobbikos honatya szerint ehelyett "az öncsonkítás gazdaságpolitikáját" folytatták a mindenkori kormányuk, köztük a Fidesz is:

ez a privatizáción és a multinacionális cégek feltétel nélküli kiszolgálásával járt.

Felidézte: az EU-tól érkező kohéziós pénzeket nem a gazdasági felzárkóztatásra fordítottuk, hanem azok szétfolytak a korrupció csatornáiban, és csupán látszatberuházások születtek belőlük.

Holott az ország vezetői mindig a Brüsszelből érkező forrásokkal indokolják az uniós tagságunkat

- emelte ki az ellenzéki képviselő.

Gyöngyösi szerint ez a nyugati befektetők, az uniós bürokraták és a korrupt magyar politikai elit közötti titkos paktum meglétére eged következtetni, melynek lényege, hogy a támogatási pénzek visszacsorogjanak az unió magállamaiba.

A magyar gazdaság fellendítéséhez a jobbikos honatya szerint valódi innovációra és a kutatás-fejlesztés támogatására van szükség.

Szerinte, bár a kormány szavakban Magyarországot európai startup-központként akarja láttatni, de a valóságban még a régióban is sereghajtók vagyunk, a Fidesz pedig egyre kevesebb forrást fordít az innovációra.

A magyar kormány mikor szakít az olcsó munkaerőre és a multik kiszolgálására épülő gazdaságpolitikával, és kezd valós innovációösztönzésbe?

- tette föl a költői kérdést Gyöngyösi.

Tállai András államtitkár válaszában kifejtette: szerinte csupán "a Jobbik vizionálja" hazánk gazdasági leszakadását, a szárnyalást pedig a hitelminősítők álláspontjával igyekezett alátámasztani.

Érdekes, amikor az említett szervezetek még a bóvli kategóriába sorolták hazánkat, a Fidesz számára nem ért ennyit a szavuk, sőt épp a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentette ki, hogy Magyarországot nem a hitelminősítők minősítik...

Tállai szerint ráadásul a Gyöngyösi által hivatkozott uniós és KSH-statisztikák sem valósak.

A jobbikos honatya viszontválaszában ironikusan díjazta Tállai erőfeszítéseit, melyekkel "birokra kel a tényekkel és a KSH adataival".

Kifejtette, hogy br a Fidesz a kétszeres kétharmaddal történelmi lehetőséget kapott arra, hogy új pályára állítsa az országot, munka- és tudásalapú társadalmat hozzon létre, ezt a mai napig nem tették meg.

Ígérete szerint a Jobbik 2018 után új, növekedő pályára állítja majd az országot, és valódi innovációra, valamint kutatás-fejlesztésre épülő gazdaságot hoz létre.

Vona Orbánnak: Önnel kezdjük az elszámoltatást, miniszterelnök úr!

Itt az idő, hogy beszéljünk a valóságról - így kezdte Vona Gábor a miniszterelnök napirend előtti felszólalására adott válaszát. A Jobbik elnöke abban egyetért Orbánnal, hogy a Fidesz a szocialistáktól egy romokban levő országot vett át 2010-ben, de azóta leszálló ágba vezette hazánkat, és az életszínvonal helyett csak a korrupció szintjét emelte meg.