A mátraverebélyiek úgy látják: nincs más csak ital, dög és drog a községben

A belügyi államtitkár szerint rend van.

Több alkalommal is felhívta a döntéshozók figyelmét Sneider Tamás, hogy Mátraverebélyen katasztrofális a közbiztonsági helyzet. A Jobbik országgyűlési képviselője írásbeli kérdésében helyi rendőrörs felállítását szorgalmazta a belügyminiszternél. 

Vita, verekedés, kutyaviadalok

A belügyi tárca illetékesei - legutóbb Pintér Sándor egyik államtitkára - úgy reagáltak ezekre a felvetésekre, hogy nincs ok aggodalomra, Mátraverebélyen is “a törvényes rend uralkodik”. Mi a helyzet valójában?

Áprilisban felfegyverkezve, csoportosan bántalmaztak a késő esti órákban egy mátraverebélyi családi házban két férfit és egy nőt. Előfordult már a településen, hogy sörösüveggel, poharakkal dobálták meg egymást a vitatkozó felek, vagy éppen széklábbal csaptak össze a haragosok. Mátraverebélyen állandósult a hangoskodás, a drogfogyasztás. Az n1tv is beszámolt a településen szervezett kutyaviadalokról. 

Sneider: Pintér keresse fel Mátraverebélyt!

Sneider Tamás nemrég ismét felhívta a belügyminiszter figyelmét a problémákra. Elsősorban arra, hogy a településen fényes nappal gyermekek, családanyák tántorognak az utcákon az elfogyasztott kábítószerektől.

A helyiek arról panaszkodtak a jobbikos képviselőnek, hogy többen jogosítvány nélkül vezetnek autót és van, aki így jár Turára drogért. Az ellenzéki képviselő azt kérte Pintér Sándortól, hogy személyesen győződjön meg a kialakult helyzetről. Sneider Tamás a helybeliek megállapítását tolmácsolta a belügyminiszter felé, amikor azt írta 

“A fiatalok mindenüket pénzzé teszik, de gyakorlatilag a település egy lakójának a tulajdona sincs biztonságban . A verebélyiek szerint a településen mára nincs más csak ital, dög, szemét és kábítószer.”

Az államtitkár állítja: a törvényes rend uralkodik

A korábbi és a mostani jobbikos jelzéseket Kontrát Károly a Belügyminisztérium államtitkára megpróbálta cáfolni. Válaszában a településen tartozkodó rendőrök létszámáról írt és leszögezte: “Mátraverebélyen is a törvényes rend uralkodik”. 
A jobbikos képviselő írásbeli kérdésének benyújtása után öt nappal, mégis akcióba lendültek a rend őrei. 

Nocsak, akad dolga a rendőröknek

Augusztus 28-án egy helyi 24 éves nőnél 27 gramm kábítószert foglaltak le a hatóságok. Sőt, azóta újabb drogfogások voltak a 2200 lelkes községben. 

Szeptember 20-án otthonában fogták el azt a 36 éves nőt, aki őrizetbe vétele előtt kábítószer gyanús anyagot adott el egy személynek. A házkutatás során a nyomozók 15 gramm zöld növényi törmeléket és 7 gramm nejlon tasakba csomagolt, kristályos por állagú anyagot foglaltak le.

 

Ugyanezen a napon egy 27 és az 54 éves férfival szemben is intézkedtek a rendőrök, fehér színű kristályos anyagot és zöldes színű növényi törmeléket találtak a lakóhelyükön. Az érintetteket előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. 

A belügyminiszter nevében válaszoló Kontrát Károly, természetesen egyetlen szóval sem köszönte meg, hogy az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet a problémára. Sőt, igyekezett úgy kezelni Sneider Tamás felvetését, mintha az már okafogyottá vált volna. Pedig, ahogy az elmúlt napok történései is mutatják, attól még, hogy a kormánypárti politikus azt állítja, hogy rend van, nincs rend. 

KL