Életveszélyben egy egész nagyváros - Futni hagyták a dunaújvárosi közvilágítás-mutyi fideszes felelőseit

Polt Péter nem akarja érteni, mi az összefüggés korrupció és költségvetési csalás között.

"Amíg a Jobbik a nép pártján áll, addig a fideszes hatóságok a korrupció pártjára álltak"

- kezdte a legfőbb ügyésznek címzett felszólalását Pintér Tamás.

A jobbikos képviselő elmondta: még 2015-ben tett feljelentést a dunaújvárosi közvilágítás-mutyival kapcsolatban, költségvetési csalás gyanúja miatt, melyben tételesen megnevezte a lehetséges érintetteket, és terhelő bizonyítékokkal is szolgált a Fidesz helyi politikusai ellen.

Sötétség az alagút végén: dunaújvárosi közvilágításmutyi

Áttörés következett be a közvilágítás tender ügyében, az ügyészség elrendelte a nyomozást annak a feljelentésnek a nyomán, amelyet Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, valamint (társfeljelentőként) Pintér Tamás, a Jobbik önkormányzati képviselője tett még decemberben Polt Péter legfőbb ügyésznél. A hírt Pintér Tamás erősítette meg a Castellum.do-nak.

"A tolvajok menekülőre fogták, és úgy látszik a hatóságok minden segítséget megadnak nekik ehhez"

- mutatott rá Pintér, aki nehezményezte, hogy a hatóságok egyetlen szakértőt sem hallgattak meg azok közül, akik nem voltak hajlandók nevüket adni a dunaújvárosi lakosokat súlyos balesetveszélynek kitevő mutyihoz, ezért még a projekt levezénylése előtt tüntetőleg felmondtak.

Sötét ügy Dunaújvárosban: közvilágításmutyi miatt nyomoznak

Elégtelen világítás miatt panaszkodnak a dunaújvárosiak. Tavaly ősz óta indukciós lámpák világítanak a településen. A helyiek szerint azonban az új közvilágítás sokkal szűkebb sávban, jóval kisebb fényerővel világít (mint a korszerűsítés előtt), így sötétedés után alig látni valamit. Az elmúlt hetekben több gázolásos baleset történt a rossz fényviszonyok miatt a város egyik legforgalmasabb útszakaszán, a közlekedőket polgárőrök és rendőrök segítik.

A jobbikos honatya szerint a törvény emberei a költségvetési csalás tényét bizonyító körülményeket sem voltak hajlandóak kivizsgálni, így

a fideszes politikusok büntetlenül sodorhattak veszélybe több száz, sötétedés után Dunaújvárosban közlekedni akaró embert.

Pintér szerint az ötezer forintos perköltség is ékesen bizonyítja, hogy a nyomozóhatóságok "két éven keresztül az ujjukat sem mozdították", amivel mai napig szabad utat engednek a fideszes korrupciónak.

Akárkiket is kérdeztek meg, szerintük nem történt bűncselekmény

Polt Péter válaszában az értelmetlen jogi szőrszálhasogatások paravánja mögé menekült, és egyszerűen nem akarta érteni:

mi az összefüggés a költségvetési csalás és a korrupció között, pedig ezt még laikusként sem olyan nehéz összerakni.

Az ügyészség és a NAV illetékes bűnügyi igazgatóságának "munkáját" azzal mentegette, miszerint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Parlament (EP) szakbizottsága nem talált kivetnivalót a magyar ügyészség uniós pénzekkel kapcsolatos eljárásaiban.

Továbbá kikérte magának a feltételezést, miszerint a hatóságok fedeznék a fideszes korrupciót, és hozzátette: meghallgatták, akiket kellett - azt nem tudtuk meg, kiket is takar ez pontosan -, és ez alapján úgy ítélték meg, hogy nem történt költségvetési csalás, ezért szüntették meg az eljárást.

De vajon miért rázza a hideg Orbánt a dunaújvárosi Fidesztől?

Önkormányzati botrányok, kamu érettségik, összeférhetetlenség, öngyilkosság és gyilkosság. Dunaújváros tökéletes helyszíne lehetne egy sötét hangulatú politikai kriminek vagy thrillernek. Talán pontosan erre gondolhatott Orbán Viktor miniszterelnök is, amikor előbb lemondta látogatását és sajtótájékoztatóját, majd május végén, minimálisra szűkített program során jelentett be milliárdos fejlesztéseket.

Folyamatos életveszély - Jön az újabb feljelentés

Az Alfahírnek Pintér Tamás úgy nyilatkozott:

"Ha a hatóság tényleg vizsgálta volna, hová tűntek a feljelentés tárgyát képező pénzek, akkor nekik is nyilvánvaló lett volna a költségvetési csalás ténye."

Az ellenzéki honatya szerint kizárt, hogy meghallgatták volna azokat a szakértőket, akik az önkormányzat felé is jelezték és neki is elmondták, hogy

a Dunaújvárosban felszerelt, elégtelen fényerejű, és ezért kimondottan balesetveszélyes új lámpatestek a projekt során kiszámlázott összeg felébe sem kerülnek.

A közvilágításmutyi eredménye: sorozatos gázolások Dunaújvárosban

A helyi Castellum.do hírportál beszámolója szerint az egyik gyalogos súlyos sérülést szenvedett. A balesetek bekövetkezte szinte borítékolható volt: január végén három nap alatt történt három gázolás . A balesetek során a zebrán szabályosan átkelő gyalogosokat ütötték el, melynek oka az elégtelen közvilágítás. A közvilágítást tavaly nyáron uniós forrásokból korszerűsítették, új technológiára álltak át.

Pintér Tamás portálunknak elmondta, hogy nemrég egy önkormányzati fényerősség-mérésből kiderült: a város közvilágításának ereje drasztikusan csökkent, így a dunaújvárosiak továbbra is folyamatos balesetveszélyben élik mindennapjaikat.

"Az önkormányzatnak tehát tudomása van a problémáról, mégsem tesz semmit, hogy elhárítsa a bajt, ezért hatáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt újabb feljelentést teszünk"

- vázolta a Jobbik terveit az Alfahírnek Pintér, aki reméli, hogy ez már a hatóságok számára is elég egyértelmű helyzet lesz ahhoz, hogy lépjenek.

(Borítóképünk: "Polt Péter idomul a sejtelmes dunaújvárosi éjszakához")

Ötezer forint a nyugdíjas-szavazat: A dunaújvárosi Fidesznek csak választások előtt fontosak az idősek

Felháborító jelenet zajlott le a dunaújvárosi közgyűlés szeptember 21-ei ülésén: a testület jobbikos képviselőjébe, Barta Endrébe napirend előtti felszólalása alatt a fideszes többségű testület egy videofelvétellel akarta belefojtani a szót. Ő azonban nem hagyta magát, és fájó igazsággal szembesítette a kormánypárti városvezetést.