Megérdemelt nyugdíj helyett álljon portásnak a tűzoltó - Üzeni a Fidesz-kormány

Orbánék majd félmillió ember több évtizedes kemény munkáját veszik semmibe.

Ma Magyarországon majd félmillió embert érint a korkedvezményes nyugdíjak kérdése, mondta el tegnapi parlamenti felszólalásában Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki kiemelte:

"460 ezren megfáradtak, megbetegedtek a munkában, már nem alkalmasok a kemény fizikai munkára nyolcórás beosztásban."

A jobbikos honatya elmondta: ezen emberek legalább 80-90 százaléka fizikai munkát végez, többségük pedig a nehéziparban dolgozik.

Arra, hogy milyen kemény próbatételeket kell kiállnia azoknak, akik a Fidesz intézkedései miatt nem vonulhattak akkor nyugállományba, amikor a munkájukkal járó kiemelt fizikai megterhelés indokolta volna, választókerületéből, Dunaújvárosból hozott egy személyes példát:

egy vezető tűzoltó történetét mesélte el, aki szerint megalázó, hogy több évtizedes, kőkemény munkavégzés után portásként kénytelen tengetni a nyugdíjig hátralévő éveit, mivel már képtelen olyan fürgén felszaladni a létrán, tömlővel a vállán, mint egykoron.

Mivel a Fidesznek hála már nem tud élni a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével, kénytelen beérni egy lealacsonyító pozícióval, melyben közel sem kapja azt a megbecsülést, amit egy emberek életéért küzdő lánglovag joggal elvárhatna.

Pintér a dunaújvárosi vasmű munkásainak példáját is fölhozta:

jellemzően mire az ott dolgozók elérik a normál nyugdíjkorhatárt, fizikumuk annyira tönkremegy, hogy nem élvezhetik úgy a nyugdíjas éveket, ahogy szeretnék.

Egyik hivatás művelői sem élhetnek a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével, mert a kormánypárt ettől a lehetőségtől megfosztotta őket, pedig ezek az emberek abban a biztos tudatban vágtak neki pályájuknak, hogy erre lehetőségük lesz a sok, keményen végigdolgozott év után, mondta el a képviselő.

A Jobbik képviselője szerint jól jelzi, mennyire becsüli a Fidesz a nyugdíjasokat és az általuk végigoldozott évek erőfeszítését, azzal pedig, hogy a béruniót sem támogatják, csak rontanak a helyzeten, hiszen ezzel a jövő generációira és az ő béreikre-nyugdíjaikra sincsenek tekintettel.

Az ellenzéki politikus kérdései, miszerint a Fidesz mikor áll végre a multik helyett a magyar dolgozók oldalára, és a kormány hajlandó lesz-e tárgyalni végre a korkedvezményes nyugdíjak visszavezetéséről, süket fülekre találtak.

Fidesz-modell: a komoly presztízsveszteség, mint jutalom

A Fidesz részéről Rétvári Bence államtitkár próbálta meg a szokásos bullshit szöveggel mentegetni a kormány intézkedéseit, és közben

burkoltan munkakerülőnek nevezte a korábban korkedvezményes nyugdíjra jogosult dolgozókat, azokkal egy kalap alá véve őket, akiket nemhogy vissza, de egyáltalán be kellene vezetni a munka világába.

A lenéző sértegetést azonban még azzal is sikerült fokoznia, hogy kijelentette:

aki komoly fizikai megterheléssel járó munkát végez, az pár évtized után keressen magának új állást.

Ennek előnyeként ő azt hozta föl, hogy így megkímélheti a fizikumát az adott ember, illetve több pénzt vihet haza, mintha korkedvezményes nyugdíjat kapna, de gondoljunk bele, mennyire "megtisztelő" például a Pintér Tamás által is említett tűzoltónak a portaszolgálaton való senyvedés, ahelyett, hogy addigi hősiessége és önfeláldozása méltó elismerése mellett vonulhatna az igenis kiérdemelt nyugdíjba.

Rétvári Bence úgy tűnik nem csak a pszichológiához konyít keveset, de az empátia is teljesen hiányzik belőle, mert ha nem így lenne, akkor tudná, hogy az ilyen nagy felelősséggel, vagy nagy megterheléssel járó munkakörök művelőinek hagyományosan nem csak a társadalom anyagi, de erkölcsi megbecsülése is kijár.

Épp ezért alakult ki, hogy nem fanyalgunk, amikor egy tűzoltó előbb vonul nyugdíjba, mint egy irodista.

Persze, ez addig volt evidens, míg a rendszerváltó "elit" végleg meg nem gyökeresítette nálunk a zsigeri irigység kultúráját, melynek keserű gyümölcsöt termő fáját most a Fidesz öntözi bőszen...

Arról nem is beszélve, hogy kinek lesz kedve ilyen nehéz hivatásokat választani, ha a több tíz évnyi erőfeszítés "jutalmául" kénytelen lesz éjjeliőrnek, vagy vécés néninek állni?

Az államtitkár "természetesen" azt sem értette, mivel állt a Fidesz-kormány a multik oldalára; még szerencse, hogy Pintér Tamás viszontválaszában rávilágított, miben hazudtak a munkavállalóknak:

"Mikor önök kivezették a korkedvezményes nyugdíjat, megígérték az embereknek, hogy az a járulék, melyet a nagyobb cégek fizettek be ennek fedezetére, a bérekben realizálódik majd. Sajnos ez nem így történt, a multik benyelték ezeket az összegeket."

Pintér ezt követően ígéretet tett arra, hogy a Jobbik 2018 után visszavezeti a korkedvezményes nyugdíjak rendszerét.

Rétvárinak ezt követően már csak egy rutinszerű Simicskázásra és némi propaganda pufogtatásra futotta.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=lAjt6tYsTd4]

Visszavezethetik a letelepedési kötvényeket

Az Igazságügyi Bizottság mai ülésén a Fidesz újfent lesöpörte azt a jobbikos Alaptörvény-módosító indítványt, mely kizárta volna a migráció minden formáját. Az egyetlen kormányfőjelölttel bíró, számottevő ellenzéki párt javaslata nemcsak a szegény, hanem a gazdag, 300 ezer euróért letelepedési jogot vásárló migránsok bevándorlását is megakadályozta volna.