Ha eddig azt hitte jogállamban él: nyomozást rendelt el az ügyészség a Jobbik ellen

Bedurvult a hatalom.

Nyomozást rendelt el az ügyészség a Jobbik számvevőszéki ellenőrzésével összefüggésben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) beadványa alapján - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-vel pénteken. 

Bagoly Bettina tájékoztatása szerint az ÁSZ jelzését az abban foglaltak alapján a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség "feljelentésként értékelte" és "számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja miatt" pénteken nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. 
    
A kerületi ügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg a nyomozás lefolytatásával, amelynek határideje december 6., de indokolt esetben a határidő meghosszabbítható. 

És nyugodjanak meg, meg is fogják hosszabbítani, legalább a választásig. 

Az úgynevezett vizsgálatot és annak hátterét már többször is megírtuk. Egy bővített mondatban összefoglalva a lényeget:

a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék a volt fideszes politikus által vezetett fideszes ügyészséghez fordult. 

A szervezet szerint a párt nem működik együtt a hatóságokkal, ezzel szemben a Jobbik nemcsak hogy cáfolta ezt, hanem egy sajtótájékoztató keretében még be is vitték a kért iratokat, amit persze senki nem volt hajlandó átvenni a közpénzből fenntartott hatóságnál.

A vizsgálat az érem egyik oldala. A Fidesz ugyanis eközben saját táborát is teszteli, amikor saját fiókszervezete, az Alapjogokért Központ vezetője a közpénzből fenntartott köztévén a Jobbik megszüntetéséről értekezik. 

Betiltja-e a Fidesz a Jobbikot?

A fideszes Alapjogokért Központ szerint akár be is tilthatják a Jobbikot, mivel a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék szerint a párt nem működik együtt a hatósággal, ezért az a volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett, a Kúria szerint is fideszesnek nevezhető Ügyészséghez fordult.Eközben a Fidesz a saját pocsolyájában hempergő MSZP-nek nyújt mentőövet, és megpróbálva a lehetetlent, egy komoly, a kormányzó pártra veszélyes erőként bemutatva a totális szétesésben lévő szocialistákat.A két hír összefügg.

Nem, még mindig nem értünk el a pöcegödör aljára, már ami a magyar közélet színvonalát illeti.

Nincs is hatályban ilyen jogszabály

Schiffer András  a Lánchíd Rádiónak azt mondta: azt a jogszabályt, amire hivatkoznak, tavaly éppen a fideszes többség helyezte hatályon kívül.

Az LMP korábbi elnöke szerint a párt betiltásának felvetése példátlan a magyar politikatörténetben.

"Ez tényleg egy Rubicon. 1989 óta ezt a vörös vonalat soha senki nem merte átlépni. Sok mindenről volt már itt szó az elmúlt hét évben is, de az, hogy pártokat az állami támogatás megvonásával, vagy adott esetben megszüntetéssel fenyegessenek - ezt a vörös vonalat még a Fidesz sem merte átlépni."

- mondta Schiffer.

Jobbik: helyreállítjuk a jogállami normákat

A fideszes kormányhivatalok, a fideszes álcivilek, a fideszes Állami Számvevőszék után a fideszes ügyészség is bekapcsolódott az Orbán-terv végrehajtásába, ami arról szól, hogy a sajtószabadság, a szólásszabadság betiltása után a Fidesz be akarja tiltani egyetlen kihívóját, a Jobbikot - áll a párt reagáló közleményében.

Hangsúlyozzák: ahogy korábban, most is mindenben együttműködnek, vagyis együttműködnének a számvevőszékkel, csakhogy álláspontjuk szerint pont az ÁSZ nem hajlandó együttműködni velük.

Emlékeztetnek: a Jobbik a törvényben előírt 5 napos határidőn belül szerette volna elektronikusan feltölteni az ÁSZ által kért dokumentációt, de az erre a célra szolgáló elektronikus felületet az ÁSZ lezárta. Kedden szerettük volna átadni a dokumentumokat személyesen is, de így sem voltak hajlandóak átvenni, sőt kifejezetten elzárkóott ettől a számvevőszék. Ezek után jött az előre megírt orbáni forgatókönyv, amely értelmében az ügyészség nyomozást rendelt el a Jobbik ellen, ami a közpénzekből működő fideszes álcivil szerveződés, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint akár a párt betiltását is eredményezheti - írják a közleményben.

A Jobbik természetesen továbbra is a törvényesség talaján állva szeretné rendezni a kérdést, ezért a Jobbik gazdasági igazgatója levélben kereste meg az ÁSZ-t, Volner János frakcióvezetőnk pedig

személyes találkozást kezdeményez Domokos Lászlóval, az intézmény elnökével, hogy a Jobbik és az ÁSZ kapcsolata visszatérjen a szakmai síkra.

"Mi nem az ÁSZ-t, hanem a Fideszt akarjuk legyőzni, még akkor is, ha a Fidesz szakmai érvek híján a számvevőszéket és az ügyészséget használja fel ahhoz, hogy legyőzze a Jobbikot. Innen is üzenjük a Fidesznek, a Jobbik keresztbe fog feküdni az Orbán-tervnek: nem engedjük, hogy a diktatórikus eszközöket az élet minden területére kiterjesszék. Jövőre minden kormányváltó szavazót összefogva le fogjuk váltani a Fideszt, helyreállítjuk a jogállami normákat és a ma lábbal tiport szabadságjogokat."