Az alacsony bérek miatt elfogynak az óvónők az országban

Országos szinten 4-5 év múlva problémát okozhat az óvónőhiány.

A tornanádaskai óvodába több mint 70 gyerek jár, óvodapedagógusból viszont nincs elég. Beri Tamás, Tornanádaska polgármestere a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy bár szép számmal vannak érdeklődők, még senkit sem sikerült találnia a meghirdetett óvónői állásra. Az ok állítólag az, hogy sokan kevesellték a fizetést.

Volt, aki óvodavezetőnek jelentkezett, és bruttó 580 ezer forintot kért volna, tehát többet, mint amennyiről a hirdetés szólt – írja a portál. Arra is volt példa, hogy az egyik jelentkezővel 420-450 ezer forintos fizetésről alkudozott a polgármester. Lassan két éve keresnek óvónőt, 3-4 dolgozót tudnának felvenni.

A hvg.hu arra is felhívja a figyelmet, némileg érthető, miért nem tolonganak az állásért, hiszen nem biztos, hogy annak, aki nem a faluban vagy annak környékén lakik, elég vonzó az ajánlat. Miskolc, a legközelebbi nagyváros 64 kilométerre, kb. egyórás kocsiútra van Tornanádáskától. Akiknek pedig nincs kocsijuk, azoknak busszal majdnem kétórás utazást jelent.

A helyzet évről évre romlik az egész országban

A hvg.hu a közigazgatási állásokat összesítő kormányzati honlapra hivatkozva azt írja: nem kizárólag Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van szükség óvodapedagógusokra.

Országosan több mint 190 helyen keresnek óvodai dolgozókat. A helyzet pedig évről évre romlani fog, ahogy egyre több óvónő megy nyugdíjba.

Schmidt Jenő, a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke úgy látja:

országos szinten 4-5 év múlva lesz igazán probléma az óvónőhiány, és fel kell készülniük az önkormányzatoknak.

Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának vezetője a hvg.hu-nak azt mondta:

sokan hagyják el a pályát, vagy az történik, ami az egészségügyben, vagyis inkább külföldön kamatoztatják (pl. bébiszitterként) az itthon megszerzett tudásukat.

A jobb fizetés és a több lehetőség miatt Angliába, Luxemburgba, Hollandiába és Svájcba mennek szerencsét próbálni.