2017. 10. 19. 09:11

Még az orvosok sem tudják biztosan, hogy mennyien halunk bele a kórházi fertőzésekbe

Semmilyen szankcióval nem jár, ha a kórházak eltitkolják a fertőzésekre vonatkozó adatokat. Így viszont még az egészségügyi szakma sem kaphat teljes képet arról, hogy mennyien is halnak meg ma Magyarországon kórházi fertőzésekben.

Magyarországon egyszerűen nem tudni, pontosan hányan kapnak el valamilyen kórházi fertőzést, s ennek következtében hányan halnak meg - derül ki a napi.hu a cikkéből.

Barcs István, a Semmelweis Egyetem epidemiológiai tanszékének vezetője egy konferencián beszélt arról, hogy az OEK honlapján nyilvánosságra hozott adatok nem teljes körűek, az intézmények egy része nem jelenti az eseteket, ami semmilyen szankciót nem von maga után.

Elképesztő, de még a magyar szakma sem fér hozzá részletes, megbízható, valid számokhoz. Ugyan többféle kórokozó okozta fertőzés esetében is kötelező a kórházaknak jelenteni az eseteket, de ezeket nem ellenőrizi senki, a jelentéstétel elmaradását pedig nem szankcionálják, így az összesítések legfeljebb egyfajta tájékozódásra alkalmasak, a fertőzéseket csökkentő program készítésére már nem.

Aggasztó tény továbbá, hogy az infektológus hiányszakma Magyarországon: a Semmelweis Egyetemen infektológiát nem tanítanak az alapképzés keretében, így a frissen végzett orvosok infektológiai ismeretek nélkül kerülnek a betegágyak mellé. A vidéki orvosi egyetemeken féléves, felvehető tárgyként elérhető, azonban sem a tananyag, sem a vizsga nem követ egységes tematikát.