A közszféra egészére jellemző az alulfizetettség

A Jobbik a diplomás bérminimumot szeretne a közalkalmazottaknak.

Hegedűs Lórántné jobbikos képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetési táblázatban szereplő fizetési osztályok és fokozatok kétharmada értelmét vesztette, és előfordulhat, hogy egyes fizetési osztályokhoz tartozó munkavállalók egész életükben minimálbérért fognak dolgozni.

A fent említett folyamatnak köszönhetően az egyes osztályok közötti különbségek is eltűntek, így egy pályakezdő annyit keres, mint egy akadémiai doktori fokozattal rendelkező felsőfokú végzettségű alkalmazott, ami komoly bérfeszültségeket eredményez.

Hegedűs Lorántné sajtótájékoztatója (2017.10.26)

Diplomás bérminimumot követel a Jobbik!

A közszféra egészében jellemző alulfizetettséget és bérfeszültséget a Jobbik úgy kezdené el rendezni, hogy a középfokú végzettséghez járó bérminimum és minimálbér mellé bevezetnék a felsőfokú végzettségű munkavállalók számára a diplomás bérminimumot.

Hegedűs Lórántné szerint ennek a fedezete már a jelenlegi költségvetésben is meglenne, ám bevezetéséhez másfajta gazdaságpolitikai szemlélet szükségeltetik, mint ami a jelenlegi vezetőségnek van.

A Jobbik úgy véli, ha ezt a lépést nem teszik meg minél hamarabb, úgy tovább súlyosbítják az országból való elvándorlás tragédiáját.

Hegedűsné múlt héten a Parlamentben is felszólalt a témában, ahol Tállai András államtitkár válaszában az életpályamodellekre hivatkozott. A képviselőnő szerint ezek az életpályamodellek a közszférában dolgozó 860 ezer fő nagyon kis részére vonatkoznak csupán, és ott is sokszor elmaradnak a beígért változtatások.

A közalkalmazottak a nyugati bérek hatodát keresik meg Magyarországon

A jobbikos képviselőnő arról beszélt, hogy az alkalmazásban álló munkavállalók keresete "gyalázatos módon" elmarad a nyugat-európai társaikétól, a magán- és közszférában egyaránt. A Jobbik eközben folyamatosan szorgalmazza a költségvetési intézményekben foglalkoztatottak béremelését, valamint a közalkalmazotti bértábla újragondolását.

A költségvetési intézményekben dolgozóknak a minimálbérére 245 ezer forint lenne a Jobbik által benyújtott javaslat szerint, ami a további osztályokban emelkedne. Így már egy akadémiai, doktori végzettséggel rendelkező munkavállaló kezdő besorolása a 295 ezer forintot is elérné.

Ez se sok, de még mindig a duplája annak, amit a kormányzat kínál.