Legyünk mi Európában az elsők – vegyük vissza a világos óránkat!

Ha a Jobbik kormányra kerül, 2018-ban már nem kell ezzel bajlódnunk.

A cikkek alatti visszajelzésekből is látszódik, az emberek számára ez egy fontos téma.

Amikor 2016 őszén benyújtottam ezt a javaslatot, számítottam rá, hogy felkelti majd az emberek érdeklődését a nyári időszámítás véglegesítése, hiszen az óraátállítás mindenki életét befolyásolja évente kétszer. De arra én sem gondoltam, hogy ekkor társadalmi támogatottság lesz mögötte, ahogy a sajtó is elkezdett foglalkoznia a javaslatommal. Jellemző, hogy a Jobbik Facebook-oldalán is minden idők egyik legkedveltebb bejegyzése volt ez. Látszik, hogy nagy az igény óraátállítás eltörlésére, és az emberek többsége fölöslegesnek nyűgnek tartja azt.

Mivel indokolja, hogy el kell törölni az átállást a téli időszámításra?

Amikor ezt bevezették, az energiamegtakarítás még releváns volt, de ez már azóta idejét múlt. A világítás már a villamosáram-fogyasztásnak csak kis részét teszi ki, hiszen a különböző szórakoztató-elektronikai és klímaberendezések határozzák meg a fogyasztást. Mára abszolút nem jelent annyi megtakarítást, mint amikor kitalálták azt, és gazdasági indokok sem szólnak mellette. Viszont komoly befolyással van az emberek bioritmusára, rossz hatást gyakorol az emberek egészségére, kedélyállapotára, ezt már számtalan tanulmány kimutatta. A nyári időszámítás megtartása mellett szól az is, hogy így télen tovább lesz világos. Vasárnap viszont elveszik tőlünk azt az egy világos plusz órát a délutánunkból, vasárnaptól.

Gondolom, kezdetekben ezek miatt is támogatta a javaslatát a Fidesz.

Az elején kétségtelenül így volt. Még általános parlamenti vitára is bocsátották az óraátállítás eltörlését. Igaz, ott már el kezdtek kétségeket megfogalmazni, kétértelműen, homályosan nyilatkozni. Aradszki András energiaügyi államtitkár az Európai Unióra és különböző gazdasági okokra hivatkozott. Akkor kiderült, ez nem lesz egy egyszerű menet. Ettől kezdve pedig folyamatosan igyekeznek elgáncsolni a kezdeményezést. Lassan egy éve húzzák a részletes vitát az Országgyűlés Gazdasági bizottságában. Így aztán nem lehet zárószavazásra sem bocsájtani a javaslatot.

A Fidesz elgáncsolta az óraátállítás eltörlését

Szerdán tárgyalhatta volna az Országgyűlés gazdasági bizottsága az óraátállítás eltörlését, de a kezdeményező Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő határozati javaslatának napirendre vételét a kormánypártiakindoklás nélkül elutasították.Az óraátállítás eltörlését már több mint egy éve szorgalmazza a Jobbik, mondván, mára indokolatlanná vált a rendszeres módosítás, a beteg emberek szervezetét pedig meg is terheli.

De miért fordult el a Fidesz az óraátállítás eltörlésétől?

Az még nem derül ki, hogy valójában mi véleményük. Nem ad egyértelmű választ a Fidesz, csak sunnyog. Érzik, hogy óriási a kérdés társadalmi támogatottsága, hatalmas a nyomás az emberek részéről, azonban így is politikai szemszögből közelítik meg azt.

Felülírta a kezdeti lelkesedést a törzsi logika?

Pedig ez nem egy pártpolitikai kérdés, egy abszolút politikamentes kezdeményezés, ezt többször is leszögeztük. Egyszerű a helyzet, azért nem akarják nyilvánosan leszavazni a javaslatot, mert népszerű az emberek között, viszont nem is fognak nyilvánosan mögé állni, mert a Jobbik nyújtotta be. Akármilyen jó is egy javaslat, ha azt egy jobbikos adja be, nem fogják támogatni.

Néhány nappal ezelőtt is elutasították azt a Gazdasági bizottság ülésén.

Előbb-utóbb kénytelenek lesznek napirendre venni, valahogy le kell zárni a határozati javaslat tárgyalását.

Mit lehet ígérni ilyen helyzetben azoknak, akik viszont támogatnák az óraátállítás eltörlését?

Továbbra is hétről hétre próbáljuk elérni, hogy a bizottság vegye napirendre a javaslatot, bár úgy látszik, ennek önmagában nincs túl sok értelme. Le kell ülni a Fidesz-frakcióval egyeztetni, hogy pontosan mi is a problémájuk, miért nem akarnak egyeztetni erről. Ki kell kényszeríteni belőlük egy egyértelmű álláspontot. Ha támogatják, akkor vigyék tovább, ha pedig nem, akkor legkésőbb jövőre a Jobbik-kormány majd megvalósítja az óraátállítás eltörlését.

A finneknek is tele van a hócipőjük az óraátállítással

A szállítási és közlekedési bizottság azután nyújtotta be az az ajánlását a kormánynak, hogytöbb mint 70 ezer finn állampolgár kérte petíticióban a nyári időszámítás beszüntetését. Észak-Amerika nagy részén és Európában a nyári időszakban energiatakarékossági okból egy órával előre állítják az órákat, így este egy órával tovább van világos, míg másütt nem követik ezt a gyakorlatot.

Ez már téma volt a héten az Európai Parlamentben is.

Egy eheti nyilatkozat szerint az EP valamennyi frakciójának többsége támogatja, hogy az EU egész területén töröljék el az óraátállítást, és a kezdeményezéssel foglalkozzon az Európai Bizottság. Milyen jó lenne, ha mi, magyarok lennénk elsők, és példát mutatnák a tagországoknak ebben.