Szigetvári: Az illiberális elnyomás kiteljesedése a Jobbik ellehetetlenítése

Frontnyitás a plakátháborúban, az Együtt feljelenti a Fideszt.

Ha a Jobbik esetében tiltott pártfinanszírozásnak tartjuk, hogy egy vállalkozó nagyon nagy kedvezménnyel ad plakáthelyet egy pártnak, akkor ugyanez legyen igaz a Fideszre is. Emiatt feljelentés tesz ismét az Együtt elnöke - erről beszélt Szigetvári Viktor a Hír TV reggeli adásában

A politikus leszögezte, hogy világok választják el pártját a Jobbiktól. Mégis elfogadhatatlannak és a magyar illiberális elnyomás kiteljesedésének tartják, amikor az Állami Számvevőszék egy konkrét pártot, ez esetben a Jobbikot, megpróbál ellehetetleníteni egy speciális jogértelmezéssel.

Elfogadhatatlan a kettős mérce

Hozzátette:

Ha a Jobbik esetében tiltott pártfinanszírozásnak tartjuk, hogy egy vállalkozó nagyon nagy kedvezménnyel ad plakáthelyet egy pártnak, akkor ugyanez legyen igaz a Fideszre is.

A 2014-es kampány során a Fidesz több mint 743 millió forint értékben használt óriásplakátot. Szigetvári biztosra veszi, hogy ott is komoly visszaélések történhettek. 

Korábban tett már az ügyben feljelentést Juhász Péter, de nem indult nyomozás. Szigetvári most megismétli ezt, mert szerinte a kettős mérce elfogadhatatlan. Azt mondta: Ha ezt vizsgáljuk a Jobbiknál, vizsgáljuk a Fidesznél is. Hiszen minden esetben elfogadhatatlan, ha egy vállalkozó tiltott módon támogat egy pártot.

Budai már lebuktatta saját pártját

A Jobbik korábban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Fidesz korábbi plakátköltéseivel kapcsolatban. Orbánéknak több köztéri hirdetése volt, mint a többi pártnak összesen. A kampányukat a Hír TV bonyolította, a csatorna korábbi vezetése nem számlázta tovább a pártnak a költségeket. A Fidesz pedig jóval kevesebb költést vallott be az Állami Számvevőszéknek, mint amit valójában elköltött a plakátjaira. 

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságában a kormánypárti képviselők megakadályozták a vizsgálóbizottság ügyének már a  tárgysorozatba vételét is. Az ellenzék jelezte, hogy a kormánypártok nélkül felálló testülettel, de megvizsgálják a kormánypártok kampányköltéseit. 

Korábban a kormánypárti Budai Gyula elismerte, hogy sokkal többért plakátoltak 2010-ben, mint amit elismertek az ÁSZ-nak.