A Fidesz rákapott a politikai leszámolás ízére: újabb négy ellenzéki pártot bírságolt meg az ÁSZ

Nem volt alaptalan a félelem.

A HírTV információi szerint az Együttre több mint 9 millió forintos bírságot szabhatnak ki, így a jövő évi támogatás elvonásával összesen csaknem 20 millióval kevesebb pénzük lesz a kampányra.

A csatorna szerint az LMP 8 milliós büntetésre számíthat, ötödikként pedig az MSZP-be szállt bele az ÁSZ, ám ők eddig nem tudták átvenni a hivatalos értesítést.

Ezzel az ex-fideszes Domokos László vezette számvevőszék gyakorlatilag a teljes parlamenti ellenzéki palettára rákönyökölt, az indokok pedig egészen megdöbbentők.

A Párbeszéd irodabérlésével kapcsolatban például arra jutott a szervezet, hogy a párt tiltott állami támogatást(!) vesz igénybe, mivel az ingatlan egyharmadát a képviselőknek járó irodabérletből fedezték. Így hivatalosan az Országgyűlés Hivatala a bérlő, ám ez már 2014-ben is így volt, akkor viszont a gyakorlat nem zavarta az ÁSZ-t.

A Párbeszéd ráadásul az Együtt-tel és a Modern Magyarországgal közösen folytatott, 2016-os plakátkampánya miatt is büntetést kapott:

a számvevőszék szerint ugyanis a piaci ár alatt bérelték a plakáthelyeket.

Ebben az esetben ugyanarról a nonszensz értelmezésről lehet szó, mint Jobbik esetében:

az ÁSZ azt a médiapiacon bevett gyakorlatot tekinti tiltott támogatásnak, melynek lényege, hogy az úgynevezett listaár és a valós ár között lényeges különbség van.

Az Együtt szintén egy olyan, 2014 óta bérelt iroda miatt került kellemetlen helyzetbe, amit már ellenőrzött a számvevőszék, és részben az Országgyűlés Hivatala intézi a bérlést. Szigetvári Viktor, a párt országos politikai tanácsának elnöke szerint az ÁSZ nem részletezte, milyen konkrétumok mentén szabták ki a bírságot.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója is hasonló eljárásról számolt be: náluk az adott időszakban huszonöt vidéki és két központi irodát vizsgálhatott az Állami Számvevőszék, de a jelentéstervezetből az sem derül ki, melyik irodák bérlését és milyen alapon tartotta illegális támogatásnak a szervezet. A pártigazgató szerint azért is nevetséges a bírság, mert az ÁSZ nem vette figyelembe, hogy az irodák többségét 2014-óta bérlik, és van, amelyikben felújítást is végeztek, így a bérlés óta növekedett az ingatlan értéke.

"Nem félünk. Aki fél itt, az Orbán Viktor" - nézze meg Vona Gábor teljes beszédét!

Mint ismert, a volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett Állami Számvevőszék 4 hónappal a választások előtt 660 millió forint befizetésére kötelezte a Jobbikot, ellehetetlenítve ezzel a legnagyobb ellenzéki párt 2018-as választásokon történő elindulását.