A Magyarországi Szent Erzsébet-plébániatemplomot is megrongálták a pápa miatt Chilében

A három templom megrongálódott, elsősorban az ajtókban és homlokzatokban keletkeztek károk. A rendőrség egy negyedik támadást megakadályozott.

A támadók különböző feliratokat hagytak maguk után, némelyikben politikai üzeneteket fogalmaztak meg, míg másokban a katolikus egyházfő jövő heti látogatása ellen tiltakoztak. Az egyiken az alábbi üzenet volt olvasható: "Ferenc pápa, a következő bombák a reverendádban lesznek". Az elkövetők emellett olyan politikai tartalmú feliratokat hagytak a támadás helyszínén, mint például "Szabadságot a világ összes politikai foglyának!", "Autonómiát és Ellenállást!".

A támadások áldozatául esett egyebek között a Magyarországi Szent Erzsébet-plébániatemplom, a támadók meggyújtott benzines rongyot hajítottak a templom bejáratához. A lángokat a tűzoltóknak később sikerült megfékezniük.

Eközben a Chilében kilakoltatásra váró lakosok képviselőinek egy csoportja Roxana Miranda volt elnökjelölt vezetésével elfoglalta az apostoli nunciatúra épületét, hogy a pápai látogatás költségei ellen tiltakozzanak. A rendőrség néhány perccel később kivezette a tüntetőket az épületből. A tiltakozó akciót az Andha nevű antikapitalista párt hirdette meg. Az Andha becslése szerint a pápa látogatásának költsége 4 milliárd chilei pesóba (1,6 milliárd forintba) fog kerülni.

Ferenc pápa az apostoli nunciatúrában fog megszállni chilei látogatása idején.

A katolikus egyházfő január 15. és 18. között tesz apostoli látogatást Chilében, ahol a főváros mellett meglátogatja Temuco déli várost és az ország északi részén fekvő Iquique várost is. Santiago de Chilében kedden tartandó miséjére több mint félmillió résztvevőre számítanak.

A rendőrség jelenleg is nagy erőkkel vizsgálódik a támadások ügyében.