Gulyás Gergely: "azon gondolkozom, hogy miért kellene Orbán Viktort meghallgatni"

"Semmi ok nincsen ma rendkívüli ülés összehívására, az ország normális, rendes körülmények között működik"-

Gulyás Gergely pénteken sajtótájékoztatót tartott, ahol egyébként készséggel válaszolt a különböző kérdésekre, így sok mindent megtudtunk a Fidesz mozgatórugóiról.

Kamu az egész?!

Még az elején tegyük tisztába, Gulyás Gergely szerint könnyen előfordulhat, hogy a Stop Soros fantázianevű törvénycsomagról már nem lesz parlamenti szavazás a választások előtt, valószínűleg a Fidesz számára is kínos a szöveg, így marad puszta kampányfogásnak az egész. A másik, hogy aki arra kíváncsi, hogy Altusz Kristóf helyettes államtitkár miért mondta azt, hogy az Orbán-kormány titokban fogadott be tavaly 1300 menekültet, az kérdezze meg Altusz Kristóf helyettes államtitkárt.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjét először a tegnapi bohózatba fulladó Nemzetbiztonsági bizottsági ülésről kérdeztük. Mint ismert, Németh Szilárd vezetésével a fideszes tagok előbb kimenekültek az ülésteremből, majd Németh Szilárd elkerekedő szemmel jelentette ki, hogy most már Molnár Zsolt bizottsági elnök is nemzetbiztonsági kockázat, nemcsak a szintén az Alkotmányvédelmi Hivatal által átvilágított Szél Bernadett.

Arcom, amikor kiderült, hogy létezik a Soros-terv

Körülbelül hasonló arcot vághattunk Balogh Gáborral kollégámmal az egyetemen az ókorszigorlat feladatsorát átvéve. A hasonlóság itt még nem ér véget, hiszen nem sokkal később úgy szippantott be minket a sarki kiskocsma, mint Németh Szilárdot a lift, amely ha és amennyiben nincs ott, akkor kénytelen lett volna két mondatot váltani egy két lábon járó nemzetbiztonsági kockázattal, Szél Bernadettel.

Azért volt fontos ezt felhozni, mert a lényeg közben elsikkadt, miszerint a bizottság csütörtökön Orbán Viktort (illetve a szakszolgálatok, a rendőrség, valamint a Bevándorlási hivatal vezetőit) hallgatta volna meg az utóbbi 3 évben beengedett 2300 menekülttel kapcsolatban.

Gulyás Gergely szerint azonban a kormányfő meghallgatását nem Németh Szilárdék kivonulása gátolta meg, mert

"nyilván az Önnek is feltűnt, hogy nem volt bent a miniszterelnök"

- fogalmazott a politikus.

De azért rávilágított a lényegre is:

"a választások előtt két hónappal meghívni a miniszterelnököt valóban egy kampányakció, egy elég furcsa kísérlet a Nemzetbiztonsági bizottságtól".

Majd kijelentette: "egy ilyen kampányakcióhoz nem fogunk segítséget nyújtani."

Szintén figyelemre méltó volt a Molnár Zsolttal kapcsolatos kérdésünkre adott válasza is:

"a Fidesz nem minősíti a megválasztott nemzetbiztonsági vezetőket".

Azt viszont elfogadhatatlannak gondolja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vezetője, a bizottsággal folytatott eszmecsere nélkül írt Soros Györgynek, "ez alkalmassági kérdéseket vet fel".

Viszont egy igennel, vagy egy nemmel nem volt hajlandó arra a kérdésre felelni, hogy egyetért-e Németh Szilárddal, és nemzetbiztonsági kockázatnak tartja-e Molnár Zsoltot.

Rátértünk a január 30-ai rendkívüli parlamenti ülésre is. Kíváncsiak voltunk, hogy a Fideszt mennyire zavarja az, hogy nem tudják meghallgatni az Országgyűlésben Orbán Viktort, mert a miniszterelnök pont akkor lesz Bécsben.

"Azon gondolkozom, hogy miért kellene Orbán Viktort meghallgatni"

- jött a válasz.

Mert az elmúlt 3 évben fontosnak tartották, hogy a bevándorlásról beszéljenek, erre itt egy újabb lehetőség erre, és most mégsem fontos? - segítettünk.

"Semmi ok nincsen ma rendkívüli ülés összehívására, az ország normális, rendes körülmények között működik"

- szögezte le, hozzátéve, hogy ennek megfelelően ehhez az ellenzéki kampányfogás sem fognak asszisztálni.

Meg amúgy sem fogadtak be egyetlen bevándorlót sem.

Arra is megpróbáltunk közösen választ keresni, hogy mi a különbség a brüsszeli kvóta alapján érkező 1294 és a tavaly befogadott 1291 bevándorló között - hiszen mindkét esetben ugyanazt az eljárást kellene lefolytatni.

Gulyás Gergely szerint a különbség az, hogy

"az Európai Bizottság a kvótamechanizmus során nem eljárásokat ad át, embereket ad át, itt vannak Magyarország területén. És úgy kell lefolytatni az eljárást. Míg a másik esetben elmegy a tranzitzónához és leadja a menedékjogi, vagy oltalmazotti státusz iránti igényét",

amiről aztán majd a magyar hatóságok döntenek. Ebben akkor érezhetjük az ellentmondást, ha tudjuk,

hogy például a kiskunhalasi zavargásban résztvevő bevándorló is Magyarország területén volt már az oltalmazotti státusz megkapása előtt is.

Végül egy pár szó erejéig beszélgettünk a bevándorlókat segítő szervezetek állami támogatásáról is. Mint ismert, ezeket a pályázatokat tegnap vonták vissza, "a kérdés, hogy minek írták ki őket?" - vette át a szót a kormánypárti politikus.

Mi sajnos nem ezt nem tudjuk, de annyit azért megkérdeztünk, hogy ezzel sikerült-e megállítani "Orbán Viktor veszélyes tervét", amely olyan, mint Soros György veszélyes terve: bevándorláspárti szervezeteket segít anyagilag.

Gulyás Gergely szerint ez meg sem kezdődött, ami persze nem igaz, hiszen 2014-2016 között is egymilliárd forintot osztottak szét ilyen típusú szervezetek között.

Az Orbán-kormány 2300-szor verte át Magyarország lakosságát!

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy az Orbán-kormány által 2015-ben bevezetett határzár megbukott, azaz„egy újabb hazugsággal kell kiegészíteni a kormány 2300 titokban befogadott migránsának botrányát".Az indok egyszerű: a Fidesz azért állt elő a jogi határzár ötletével, hogy ne kelljen törődnie a Genfi Egyezménnyel, azóta viszont kiderült, hogy az elmúlt években mégis befogadott erre hivatkozva menekülteket.

Mindezt aztán rázúdítottuk Mirkóczki Ádámra, ugyanis a Jobbik szóvivője nemsokkal később szintén sajtótájékoztatót tartott.

"Talán az egyetlen mondat, amiben maximálisan osztom Németh Szilárd véleményét, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság a parlament legfontosabb bizottsága, ahol nem pártpolitikai, hanem az országot érintő biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkoznak"

- kezdte a legnagyobb ellenzéki párt politikusa. Szerinte ezért is aggályos, hogy Orbán Viktor az elmúlt 8 évben egyetlen alkalommal sem volt jelen az üléseken.

Leszögezte:

irreleváns, hogy a kampányidőszak mikor van, hogy a választás napja mikor van, vagy hogy Orbán Viktornak éppen milyen elfoglaltsága van,

"el kell jönni és egyértelmű választ adni a 2300 menekülttel kapcsolatban".

A rendkívüli parlamenti ülés kapcsán arról beszélt Mirkóczki Ádám, hogy ha minimális szinten is igaza lenne a kormányfőnek, akkor a fideszesek

"nem menekülnének, nem sunnyognának, nem hazudoznának, hanem szakmai érvekkel szétszednék az ellenzéket".

Szerinte a lebukásuk bizonyítéka az is, hogy Kövér László házelnök a 8 lehetséges nap közül szándékosan arra a napra hívja össze a parlamenti ülést, amikor Orbán Viktor Bécsben van.

Végül a támogatásokról: "ezt a meccset játsszák le házon belül, nem én írtam ki ezeket a pályázatokat, hanem a különböző minisztériumok" fogalmazott az ellenzéki képviselő. Szerinte ideje eldönteni, hogy

"a Fidesz EP-frakciója képviseli a Fidesz álláspontját, vagy a magyar országgyűlésben helyet foglaló frakciótagok".