Pedig nyolc éve kormányoznak: Tudják, hogy haldoklik az egészségügy, de nem tettek érte semmit

Más magyarázat nincs Lázár János szavaira.

Az Mfor.hu szerint a kórházak adóssága annak ellenére sem ment 17,5 milliárd forint alá tavaly év végén, hogy a kormány 54,6 milliárdos konszolidációról döntött az ősszel.

Ezek alapján világosan látszik, hogy jelenlegi állapotában a rendszer újratermeli a fedezetlen számlákat, az áldatlan körülményekbe pedig kódolva van a fenntarthatatlanság.

Sereghajtók közt a magyar egészségügy Európában

Az most nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy hazánk csupán Ciprus, Románia, Bulgária, Görögország és Litvánia egészségügyi rendszerét képes felülmúlni, a lengyelekkel pedig nagyjából egy szinten állunk, ami náluk javulásnak számít ugyan, de Magyarország szemszögéből kudarc.A hat terület vizsgálatán alapuló listából egyébként kiderül, hogy Hollandiában a legjobb az egészségügyi ellátás.Betegjogok érvényesülése

A portálnak nyilatkozó Lázár János szerint valóban vannak gondok a finanszírozással, ám eredménynek tekinti, hogy évről évre csökken a konszolidációra fordított összeg – korábban 70 milliárdot költött erre a kormány -, de ettől még fennállnak a rendellenességek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott: az új kormánynak át kell néznie a kórházak finanszírozását, fel kell tárnia a területi különbségeket és meg kell szüntetnie a 20 éve meglévő egyenlőtlenségeket.

Arról, hogy ezt a két ciklus óta regnáló Orbán-kormány miért nem tette meg - sem a kétharmad, sem a parlamenti többség birtokában - nem szólt a miniszteri szentencia.

Lázár azt is hozzátette:

tud olyan fővárosi kórházról, ahol havi 2 milliós fizetésért sem találnak vezető orvost a szülészetre.

Szerinte máshol pedig az okoz problémát, hogy annyi pénzért, amennyit a törvény adta keretek közt nyújtani tudnak, nem akad radiológus. Ennek orvoslására az adott igazgató kénytelen volt a dologi kiadásokon spórolni, tehát nem tudta kifizetni a beszállítóit.

Lázár szerint ez azt bizonyítja, hogy nem lehet általánosságban hanyag vagy gondatlan gazdálkodásról beszélni a kórházak eladósodása kapcsán.

Készül a vízfejkórház

A minisztert a budapesti kórházfejlesztésről is kérdezték, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy már zajlik a budai szuperkórház tervezése.

Az engedélyekkel nincs probléma,

a vita inkább arról szól, hogy milyen tartalommal töltsék meg a projektet (megnyugtató, hogy láthatóan fogalmuk sincs róla... - a szerk.).

Következő megálló: Szuperkórház - Újbuda fideszes polgármestere már a 4-es metró meghosszabbításáról álmodik

A kerület első embere szerint az intézkedésre azért volna szükség, mert a 2019-ben induló szuperkórház projekt helyszíne "eléggé távol lesz a lakóterületektől".Hoffmann szerint ez "azért is szerencsés", mert a kórház működése így nem zavarja majd a mindennapokat, ami emberi nyelvre lefordítva annyit tesz, hogya komplexum a jelenlegi kerületi közlekedési infrastruktúrával nehezen megközelíthető lesz.