Szerbia csatlakozásáról tárgyaltak az uniós országok, Szijjártó persze szóba sem hozta a délvidéki magyarokat

Ugyan, minek is tette volna?

Nem jutottak egyetértésre az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a nyugat-balkáni államok csatlakozásának időpontja kezdett, szófiai, nem hivatalos tanácskozásuk első napján, csütörtökön.

Az Európai Bizottság múlt heti állásfoglalása szerint 2025. tekinthető a leginkább esélyes két ország, Szerbia és Montenegró esetében a csatlakozás legkorábbi lehetséges időpontjának, mert egy sor problémát meg kell még oldani addig. 
 
A hírügynökségek ezzel kapcsolatban idézték Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki szerint ennél sokkal gyorsabban kellene haladni. "Ez a stratégia nagyon nagy csalódás számomra... Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államoknak van nyugat-balkáni stratégiája, Oroszországnak van nyugat-balkáni stratégiája, Törökországnak is van, csak az Európai Unió rendkívül lassú, amikor nyugat-balkáni ügyekkel kell szembenéznie" - idézték a minisztert. 

A jelek szerint a magyar kormánynak igen határozott nyugat-balkáni stratégiája van - amelyből csak a negyedmillió délvidéki magyart felejtették ki. Ez sajnos nem tekinthető újdonságnak. Októberben Szabadkán Szijjártó ódákat zengett a "példamutató" kisebbségi politikát folytató Szerbiáról, és a két nép nagyszerű viszonyáról - miközben Nagybecskereken "gané magyarok" feliratot festettek egy falra. 

"Gané magyarok" - firkálták a falra, miközben Szijjártó épp a szerb-magyar kapcsolatokat dicsérte

"Gané magyarok" hirdeti a felirat a délvidéki utcán a festékszóró feketéjével jegyzett való világban - érzékelteti a delhir.info szemléletesen azt a furcsa ellentmondást, hogy ugyanazon a napon, amikor Szijjártó Péter éppen ismét a szerb-magyar kapcsolatokat dicsérte, Nagybecskereken magyargyűlölő feliratok jelentek meg.
 
Karl Erjavec szlovén külügyminiszter ugyanakkor azon az állásponton volt, hogy még a 2025-ös céldátum sem reális a határviták miatt. "Úgy vélem, nem lehet elvárni, hogy teljesüljönek a feltételek 2025-re, és ez az unió bővítésének nagy problémája lehet" - mondta.

Márciusban, a szerb elnökválasztási kampányban még tovább ment a külügyminiszter, amikor egyenesen megígérte a belgrádi vezetésnek: 

"soha nem fogjuk hagyni, hogy Önöket bárki kioktassa a kisebbségi jogok vonatkozásában”
 

 

Kovács László likes this: Szijjártó hősiesen megvédi a szerb kisebbségi politikát

"A vajdasági magyarok számára biztosított jogok és lehetőségek igazán elérik az európai standardokat. Éppen ezért soha nem fogjuk hagyni, hogy Önöket bárki kioktassa a kisebbségi jogok vonatkozásában"- mondta Szijjártó Péter Belgrádban a kormányzó Szerb Haladó Párt kampánygyűlésén. Hogy megvédjük. A kisebbségi jogok terén. Nem a délvidéki magyarokat. Szerbiát.