A Jobbik alelnöke válthatja le a Hatvant kicsináló Szabó Zsolt államtitkárt

Szabó Zsolt már nem is mer a hatvani választópolgárok közé menni, vélekedett Sneider Tamás. Interjú.

Ön az eddigi felmérések szerint jó eséllyel pályázik arra, hogy egyéniben megnyerje a Heves megyei 3. számú választókerületet. Ellenfele a fideszes államtitkár, Szabó Zsolt lesz – nehéz küzdelemre készül?

Azok közé a képviselők közé tartozom, akik elsősorban a választók visszajelzéseit veszik figyelembe. Természetesen számítanak a közvélemény kutatások is, hozzáteszem, ezek szerint is egyértelműen egyedüli kihívója vagyok a korrupt fideszes politikusnak.

Szabó Zsolt több országos botrányon is túl van, ezek közül az egyik arról szól, hogy a hatvani polgármesterrel való rossz viszonya miatt Hatvan városa gyakorlatilag minden támogatástól elesett. Mit szólnak ehhez a helyiek?

Nagy felháborodást váltott ki a hatvaniak körében, azóta jól láthatóan nem is mer a hatvani választópolgárok közé menni Szabó Zsolt.

23 ezer polgári áldozat: Mit várjon az ország, ha a Fidesz egy belharcért feláldoz egy egész várost?

Senki nem lehet nyugodt a hatvani események tükrében: csütörtökön kiderült, hogy miniszteri szinten kellett beavatkozni egy fideszes államtitkár és egykori helyettese belharca miatt, mert a hatalom körüli tánc egy egész várost lökött az árokba. A választásokra készülő Fidesz pedig fenntartja a mostani helyzetet, így ha áprilisban megnyerik a választókerületet, Hatvannak vége lehet.

Ön feljelentést is tett emiatt. Bízik az eredményben?

Igyekszem bízni a hatóságokban, de illúzióm nincsenek. A NAV-hoz intézett megkeresésemkor is megtapasztaltam, hogy az állami hatóságok és hivatalok összezárnak, ha a korrupt kormánypárti politikusokról van szó, valószínűleg most sem lesz másként. Azonban Polt Péter leváltását követően le lehet porolni ezeket az aktákat. Inkább ebben bízom.

Az Iránytű Intézet felmérése szerint Szabó Zsolt 24 százalékon áll, míg Ön 16-on. Viszont azoknak a száma, akik biztosan el fognak menni szavazni, csak még nem tudják, hogy kire voksoljanak, 25 százalék. Ez azt jelenti, hogy ők mindent arányt megfordíthatnak. Bízik a bizonytalanok döntésében?

Mindenféleképpen. Az utcai fórumok során, de a hozzám eljuttatott üzenetekből is egyértelmű számomra, hogy a térségben megelégelték azt a politikai klímát, amit Szabó Zsolt alakított ki. Hogy a vélemény megfogalmazása a munkahely elvesztésével járhat együtt, az államtitkár személyes - akár üzleti - érdekeivel szembeni bármiféle megnyilvánulás retorziót von maga után.

A jobbikos Sneider Tamás a legerősebb ellenzéki jelölt a hatvani körzetben

A fideszes Szabó Zsolt korábbi hatvani polgármester és a jobbikos Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke közt dőlhet el az egyéni mandátum sorsa a Heves megyei 3. választókerületben (Hatvan központtal) - írja a Magyar Nemzet az Iránytű Intézet reprezentatív, 500 fős mintán készült felmérésére hivatkozva, amely a kireszavazzunk.hu projekt keretében készült.

Az Országgyűlés és a Jobbik alelnökeként mélységében láthatja az aktuálpolitikai viszonyokat. Orbán Viktor március 15-i beszédében alig burkoltan megfenyegette az ellenzékieket azzal, hogy győzelme után jogilag és politikailag is elégtételt vesz rajtuk. Ön szerint van félnivalójuk a magyaroknak?

Nézze! Önmagában már az is probléma lenne, ha bármiféle oka lenne az erről szóló diskurzusnak. Jelen esetben azonban

nem arról van szó, hogy egy fideszes aktivista őrültségeket írt ki a közösségi oldalra, hanem a miniszterelnök fogalmazta meg a fenyegetést a honfitársainak többségével szemben.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy korábban minden őrültség kapcsán megszólalt valaki a kormánypártból, árnyalva az eredeti üzenetet. Ma már ezt sem meri senki megtenni. A Navracsics Tiborok helyett ugyanis a Németh Szilárdok korszaka van egy ideje a NER-ben, ennek az időszaknak a tartóoszlopa pedig nem a párbeszéd, hanem a féktelen arrogancia.

Miközben a kormánynak és a kormánypárti sajtónak az a vádja, hogy a Jobbik is lebontaná a határzárat, Önök szerint ez abszurd hazugság, ami csak a szavazók megtévesztését szolgálja. Mit tud mondani azoknak a hevesieknek, akikben kételyek élnek?

Az internet nem felejt, a hatvani választókerületben már nem tud tömegeket becsapni a Fidesz. A határzárat a mi javaslatunkra állították fel, sajnos, jelentős késéssel. Ebből is látszik, hogy ez a téma a Fidesznél korántsem az ország védelméről szól, hanem egy politikai terméket jelent, amely mögé el lehet rejteni az egészségügyet, az oktatást és a nyugdíjrendszert. Miután a választópolgároktól megkaptuk a felhatalmazást, a határszakaszt határőrséggel erősítjük meg, a pénzért idetelepített több mint 20 ezer migráns tartózkodási engedélyét pedig azonnal felülvizsgáljuk.