Szabó Zsoltnak vissza kell lépnie! A Jobbik megvizsgálná az államtitkár feleségének a vagyonát is

A mentelmi bizottsághoz is volt egy-két jó szava Sneider Tamásnak.

Sneider Tamás egy monstre sajtótájékoztatón foglalkozott a fideszes Szabó Zsolttal. Az 1,2 milliárdos offshore-vagyonnal hírbe hozott államtitkár egyébként a hatvani választókörzetben ellenfele a Jobbik alelnökének, és a családtagjain keresztül több mint 20 milliárd forintos vagyon felett rendelkezik.

1,2 milliárdos offshore számlát találtak Szabó Zsolt államtitkár kezében

A Magyar Nemzet pénteki számában azt írja: Szabó Zsolt nemzeti fejlesztési államtitkár, valamint felesége egyaránt igazgatója egy olyan cégnek, ami Belize-ben 4 865 511 dollárt, azaz egymilliárd-kétszázmillió forintot tart a számláján. A lap állítja: olyan dokumentumok jutottak birtokába, melyek szerint a hatvani politikus és felesége vezet egy Joy World Enterprise Limited nevű, 2013.

A politikus több példán keresztül rávilágított a Heves megye 3-as számú választókörzetében tapasztalható összefonodásokra. Mint mondta, minden egyes pályázati pénz Szabó Zsolt pályázatíró irodáján keresztül megy tovább a térség önkormányzataihoz, illetve a vállalkozásokhoz. "Mindent lát" – fogalmazott Sneider Tamás.

Ezen felül Szabó Zsolt feleségének könyvelőcégén keresztül kényelmesen és törvényesen meg lehet hálálni azt, hogy ha egy vállalkozás több százmilliós állami támogatást kap. Innentől kezdve pedig érdekelt a politikus, hogy nagy értékű megbízásokat kapjanak a felesége cégével szerződésben álló vállalkozások – fejtegette Sneider Tamás.

Így működik a mai Magyarországon a pénzek leosztása, a maffiaállam és ha minden egyes forrás egyetlen ember kezében összpontosul, akkor

nem lehet csodálkozni azon, hogy 1,2 milliárdos összeg elvándorol Belize-be

– fogalmazott.

Hatvan: elutasították a Szabó Zsolt államtitkárral szembeni feljelentéseket, de sportcsarnokot kap a város

Szabó Zsolt államtitkárt szinte párhuzamosan jelentette fel hivatali visszaélés gyanújával Sneider Tamás jobbikos parlamenti képviselő, valamint a bejelentéseiről ismert Tényi István. Mindketten amiatt fordultak a hatóságokhoz, mert a sajtóban megjelenő hírek szerint miután Szabó Zsolt összeveszett egykori helyettesével, Horváth Richárd ex-fideszes hatvani polgármesterrel, a város a TOP-os uniós pénzekből gyakorlatilag semmit nem kapott.

Sneider Tamás hangsúlyozta, ha demokráciát akarunk építeni, akkor el kell elérni, hogy az országgyűlési képviselők politikai és ne gazdasági tevékenységet folytassanak. Nem azért választanak meg az állampolgárok képviselőket, hogy azok üzletemberként viselkedjenek a parlamentben, és a minden pályázati pénzre rátegyék a kezüket.

A Jobbik ezért gyökerestül felforgatja az Orbán Viktor által kiépített rendszert, mert ilyen rendszerek nem működhetnek, mert teljes mértékben törvénytelenek

A konkrét ügyben Sneider Tamás elsőként a parlament mentelmi bizottságához fordul, hogy Szabó Zsolt családtagjainak vagyonnyilatkozatát nyilvánosságra hozzák. Látni akarja, hogy a feleségének milyen bevételei, vagyontárgyai vannak.

Sneider Tamás leszögezte, ha a mentelmi bizottság nem lesz hajlandó foglalkozni az 1,2 milliárdos offshore-vagyonnal, és ugyanúgy jogellenes álláspontra jut, mint Semjén Zsolt esetében,

„akkor ők nagyon készüljenek arra, hogy jogi elégtételt fogunk venni, és ez igazi jogi elégtétel lesz”

- tette hozzá.

Fideszes hatalmi harcok Heves megyében

Ilyen ember kell önöknek? - fogalmazta meg a kérdést a lőrinci Fidesz egykori elnöke annak kapcsán, hogy Szabó Zsolt indulhatott 2010-ben pártja országgyűlési képviselőjelöltjeként a hatvani választókerületben. Jánosi László blogjában azután vetette mindezt fel, hogy felemlegette a korábban Szabó vezetése mellett működő Aranyfácán Konzervgyár tartozásairól elterjedt híreket.

Kérdésre válaszolva megerősítette, véleménye szerint

Szabó Zsoltnak már rég le kellett volna mondania a képviselőjelöltségéről,

a fideszes politikus most megpróbálja még ezt a 2 hete kibekkelni, és abban bízik, hogy mentelmi joghoz jut, hiszen a Fidesz listáján a 46. helyen szerepel.

Felvetettük, hogy a Jobbik antikorrupciós programjában szerepel, ha egy közszereplő nem tudja bizonyítani vagyona eredetét, akkor érvénybe léphet a vagyonelkobzás intézménye. Sneider Tamás szerint ez a lehetőség abszolút megállhat Szabó Zsolt esetében. Hozzátette, ha a Jobbik kormányra kerül, kötelezővé teszi a ciklus elején és a végén a képviselők és rokonaik vagyonvizsgálatát, amit nyilvánosságra is fognak hozni.

„Akár a nappalinkban is szétnézhetnek”

- érzékeltette a különbeséget a politikus.

(Címlap- és borítókép: a Belize, a világ legszebb szigete)