2018. 04. 07. 17:25

Ez egyre gyanúsabb: ha határon túli magyarok levélben szavaznak, akkor miért könnyíti meg a határátkelést vasárnap a kormány?

A határellenőrzés lazításával is készül a kormány a választásokra a kettős állampolgárok érdekében. De miért? Ők vagy levélben szavaznak, vagy eleve itt laknak. Vagy mégsem? - teszi fel a kellemetlen kérdést a HírTV Célpont című műsora. 

Pintér Sándor belügyminiszter a választások idejére mind az ukrán, mind a szerb határon lazább ellenőrzést rendelt el, és más vasárnapokon egyébként nem működő átkelőket nyittat meg. Így könnyítenék meg a határon túli magyarok szavazását.

Igen ám, csakhogy az elszakított részeken élők levélben szavaznak, aki pedig onnan költözött át az anyaországba, az meg eleve itt lakik.

Az intézkedés így első blikkre teljesen értelmetlennek tűnhet. De sajnos jó eséllyel nagyon is alattomos megfontolások állnak mögötte. 

Akik ugyanis valójában nem élnek Magyarországon, de fiktív bejelentett lakcímmel rendelkeznek a határ innenső oldalán, azok így 

nem csak listára, de egyéni képviselő-jelöltekre is szavazhatnak. 

vagyis egyéni választókerületek sorsát dönthetik el olyanok, akik soha nem éltek az adott régióban. 

A HírTV emlékeztet: a magyar-ukrán határszakaszon rendkívül gyakori a szesz-, cigaretta-, drog-, sőt az embercsempészet is. Így általában az ellenőrzés is igen szigorú. Most vasárnap azonban másként lesz. A Belügyminisztérium rendeletben lazított az ellenőrzésen, így

nem csak a voksolni érkezők, de a bűnözők dolga is könnyebb lehet.

A Célpont stábjának egy határőr azt nyilatkozta: 

nagy forgalomra számítanak vasárnap. 

Hozzáteszi azt is: emelt létszámmal kezelik a belépéseket, hogy minél gördülékenyebb legyen az ügymenet. Lehet, hogy még a kilépő kapukat is megnyitják a befelé igyekvők számára. 

Szijjártó Péter külügyminiszter a román kormánnyal is megállapodott, hogy mind a tíz olyan átkelőt megnyiítják április nyolcadikán, amely egyébként vasárnap zárva szokott lenni. 

A kettős szavazást lehetővé tevő fiktív bejelentések száma döbbenetesen magas. A műsorban elhangzik, hogy 

csak az elmúlt két évben 23.000 fővel emelkedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakossága

A határhoz közel eső 

  • Kispaládon 151 százalékos
  • Beregsurányban 111 százalékkal 
  • Botpaládon 66 százalékkal
  • Barabáson 62 százalékkal 
  • Tiszabecsen 56 százalékkal 
  • Márokpapin 55 százalékkal

növekedett papíron a lakosság. 

Minden új "lakó" szavazhat listán és egyéniben is. Jellemző adat, hogy a vásárosnaményi választókerületben 

2014-ben  71 ezer, most azonban már több mint 78 ezer választásra jogosult szavazót vettek nyilvántartásba. 

A műsorból kiderül, hogy számos lakatlan, illetve lakhatatlan házba jelentettek be több tucat, esetenként száznál is több embert. 

A jelenségre elsőként a vásárosnaményi választókerület jobbikos képviselője, Adorján Béla hívta fel a figyelmet márciusban. A politikus szerint "szervezettten, maffiamódszerekkel" folyik az akció, amelynek eredményeként akár tizenkétezer "új lakosa" is lehet a régiónak. 

A Jobbik szerint Szabolcs megye tele van ukrán Fidesz-szavazókkal

Adorján Béla megyei elnök a Hír TV Egyenesen című műsorának volt a vendége, ahol elmondta, a vásárosnaményi 5300 embernél sokkal több, akár tízezres nagyságú embertömeget is bejelenthettek a megye településeire.A politikus szerint összejátszanak a járási hivatalok, polgármesterek, a térség parlamenti képviselője és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.„Vannak olyan házak, ahová száz, vagy akár kétszáz ilyen embert is bejelentettek."

A fiktív bejelentkezések nem csak Kelet-, de Dél-Magyarországon is komolyan befolyásolhatják a választási eredményeket. Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a bajai választókerületben is kísértetiesen hasonló jelenségre figyeltek fel. 

 A művelet szervezettségét jól mutatja, hogy például Csátalján a használaton kívüli védőnői szolgálati lakásba 10, a háziorvosi lakásba 16 embert jelentettek be.

Gigantikus választási csalás készül: disznóólba, lakhatatlan házakba jelentik be százával a szavazókat

Szávay István csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: úgy tudja, Pintér Sándor belügyminiszter a választások idejére mind az ukrán, mind a szerb határon lazább ellenőrzést rendelt el, és más vasárnapokon egyébként nem működő átkelőket nyittat meg. A politikus szerint az intézkedés célja egyértelműen az, hogy megkönnyítse a szavazást azoknak a kettős állampolgároknak, akik valójában nem élnek Magyarországon, csak egy fiktív bejelentett lakcímük van.

Szávay szerint mindkét eset arra világít rá, hogy a Fidesz nagyon fél hatalmának elvesztésétől, és bármire képesek minden egyes mandátum megtartásáért. Ezért a Jobbik azt kéri az általa delegált szavazatszámlálóktól, hogy amennyiben – főként az ukrán, a román és szerb határ mentén található településeken – egy lakcímre tömegesen bejelentkezett, idegen hangzású nevekkel rendelkező választópolgárok érkeznek szavazni, akkor adataik ellenőrzése során álljanak szóba velük. 

Ha azt tapasztalják, hogy az illető nem beszél magyarul, akkor kérjék az eset jegyzőkönyvezését a rendkívüli események jelentésére szolgáló jegyzőkönyvben.

A politikus hangsúlyozza, hogy a Fidesz határon túli csatlós szervezetei által terjesztett rágalmakkal ellentétben 

nem a külhoni magyarok, hanem a csalárdul állampolgárságot szerzett szerbek és ukránok választási részvételét akarják dokumentálni.

E kamu vádak terjesztésében egyébként a kárpátaljai magyar párt, a KMKSZ jár élen. A szervezet Kárpátalján belül is szervezetten buszoztatva viszi szavazni az embereket, és egyes helyi információk szerint hasonlóra készülhetnek a a határ túloldalán is. A nagy igyekezet mögött nem csak a kormánypárthoz fűződő szívélyes viszony, hanem a kárpátaljai magyarság megsegítésére szánt összegek elosztása körüli, régió-szerte közismertnek számító visszaélések is állhatnak. Könnyen lehet, hogy az elszámoltatástól ők is legalább annyira tartanak, mint a Fidesz. 

Bűnözőket védenek és az elszámoltatástól rettegnek a Fidesz kárpátaljai szövetségesei

Nagy a pánik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) háza táján. A levélszavazatok nem úgy jönnek, ahogyan azt a gazdájuk elvárja tőlük, a hírek szerint közel felét még fel sem vették a konzulátusokon. Megkettőzött munkával kell tehát szervezniük az emberek buszoztatását.