Az Országházban szembesült az Orbán-kormány az elbukott elszámoltatásával

A DK kísérti a Fideszt a múltjáról.

A Fidesz állandó - pusztán - kommunikációs háborúinak egyik legkínosabb következménye, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) a következő 4 évben önálló frakcióként működhet a parlamentben. Tegnap Gyurcsány Ferenc már ízelítőt adott ebből, kedden pedig Vadai Ágnes mutatott rá a kémper felmentései alapján, hogy megbukott az Orbán-kormány elszámoltatási politikája.

Sőt, a konkrét ügyre utalva még azt is odavágta az ellenzéki politikus a kormányoldalnak, hogy nem a baloldalon kell keresni az orosz kémeket, hanem az Orbán-kormány közelében. Miközben felhozott olyan konkrét nemzetbiztonsági kockázatú ügyeket, mint a vízumbotrány, Kiss Szilárd, a letelepedésikötvény-biznisz, vagy épp az egyszerűsített honosítás.

Meglepő? Gyurcsány Ferenc pártja szerint megbukott a Fidesz elszámoltatási politikája

A 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon úgy győzedelmeskedett kétharmaddal a Fidesz, hogy közben önálló frakciót tudott alapítani a DK a Parlamentben. Ennek eredményeként Gyurcsány Ferenc már a jövő héttől megkezdheti oneman-showját a napirend előtti felszólalásával (akkor már nem fognak kígyózni a kígyók), és ígérhet fűt-fát, 15.

Érdekes volt Völner Pál államtitkár válasza, aki első lendületéből nekiment a bíróságoknak, miszerint a kormányzat nincs abban a helyzetben, hogy kommentáljon bírósági ítéleteket (ez egy finom kiszólás volt a különbíróságokra - a szerző).

Ezután elmúltnyolcévezett (de tényleg: volt IMF-hitel is), majd azzal védekeztek, hogy azért úszták meg az eseteket, és azért nem sikerült bizonyítani, mert a Gyurcsányék által megalkotott keretrendszerben működtek az ügyészségek és a bíróságok, most pedig sokkal szigorúbbak a szabályok.

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára végül kijelentette, hogy ő sem elégedett az ítéletekkel, jobban örülne, ha példát statuáltak volna "Önökkel" (folyamatosan ezt a formulát használta, de azt nem fejtette ki, hogy kire gondol, vélhetően Gyurcsányékra).

Mindenesetre úgy tűnik, az elszámoltatást firtató kérdésekre nincs válasza az Orbán-kormánynak, azonkívül, hogy meg kell szüntetni a bíróságok függetlenségét.

(Címlap- és borítókép: a parlament - fotó: Béli Balázs / Alfahír)