Az amerikaiak befejezik a déli hadgyakorlatokat, Kim Dzsongun a Fehér Házba látogat

Donald Trump a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón több részletet is elárult. Kim Dzsongun ezen már nem vett részt, konvoja elindult a szigetről.

Trump a közhelyek puffogtatása után átadta a terepet a kíváncsi újságíróknak. Az elnök kifejtette, reméli, hogy Kim Dzsongun a landolás után azonnal nekikezd az egyezségek megvalósításának.

Trump kritikát is megfogalmazott, arról beszélt, hogy borzalmas az emberi jogi helyzet a kommunista diktatúrában, de a fő napirendi pont jelenleg az atommentesítés, amire Washington biztos nem fog pénzt adni, de arra célozgatott, hogy Dél-Korea vagy Japán beszállhatna a költségekbe.

Ezt írta alá Trump és Kim

Az Egyesült Államok és a KNDK (Koreai Népi Demokratikus Köztársaság) elkötelezi magát, hogy új kapcsolatokat alakít ki a két ország népeinek békére és prosperitásra törekvésével összhangban.Az Egyesült Államok és a KNDK közös erőfeszítéseket tesz, hogy a tartós és stabil béke rendszerét alakítsák ki a Koreai-félszigeten.Megerősítve a 2018.

A legfontosabb bejelentés a sajtótájékoztatón talán az volt, amikor arról beszélt, hogy

az Egyesült Államok leállítja a hadgyakorlatokat, melyek nagyon provokatívak az északiak szemében.

Trump szerint ez Washingtonnak is jó, mert pénzt lehet spórolni vele. Hosszú távú cél lehet, hogy Dél-Koreából teljesen kivonják az amerikai csapatokat, de ez egyelőre nem aktuális – tette hozzá rögtön, ahogy azt is, hogy ez nem jelenti az Egyesült Államok meghátrálását.

Kim felszámol egy a ballisztikus rakéták hajtóműveivel foglalkozó kísérleti telepet, és meghívót kapott a Fehér Házba, ahogy Trump is Phenjanba, ezek az utazások elvileg valamikor megvalósulnak majd.

Trump leszögezte, a szankciók enyhítésére csak akkor számíthat Észak-Korea, ha valódi lépéseket tesznek az atommentesítés útján.

Mi lesz a szövetségesekkel?

 - tette fel jogoson a kérdést az egyik újságíró, rávilágítva, hogy az északiakkal kötött „béke” komolyan érinti Dél-Koreát és Japánt is.

Az elnök kiváló kérdésnek titulálta ezt, majd két percen keresztül szidta Kanadát.

A tárgyalások a részletekről jövő héten kezdődnek.

Az évszázad találkozója: Donald Trump és Kim Dzsongun már beszéltek is

Frissítés 9: Úgy tűnik, hogy egyelőre ennyi volt. Magyar idő szerint délelőtt 10-kor tart sajtótájékoztatót Donald Trump, ez a hivatalos program következő pontja.Frissítés 8: A közös ebédnél Trump megkérdezte a szingapúri tévéseket: "Szóval csinosak és jóképűek és szépek és tökéletesek vagyunk?"Ebéd után sétáltak egy kört a kertben, majd Trump limuzinjához mentek, azt hittem, hogy itt lesz valami közös kocsikázás, de Trump csak megmutatta a verdát Kimnek.