Elhunyt a szovjet Novicsokkal „rejtélyesen” kapcsolatba került brit családanya

Vizsgálják, hogyan hozható összefüggésbe az újabb mérgezés a Szkripal-üggyel.

A Szkripalt csaknem megölő orosz idegméreg újabb áldozatokat szed

Ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést éppen négy hónapja Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal.A két brit beteg - egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi - Amesbury városában lévő otthonában lett rosszul szombaton. Amesbury 16 kilométerre fekszik Salisburytől.

Neil Basu, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálatának parancsnoka hétfő délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a Scotland Yard alapfeltételezése az, hogy minden bizonnyal az idegméreg-hatóanyag tárolóeszköze került valahogy Dawn Sturgess és élettársa, a 45 éves Charlie Rowley kezébe. Rowley-t válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában.

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete a múlt héten megállapította, hogy a két brit megbetegedését is ugyanolyan Novicsok típusú, még a Szovjetunióban kifejlesztett katonai idegméreg-hatóanyag okozta, amilyentől négy hónapja Salisburyben Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal is súlyos mérgezést szenvedett.

A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, ugyanott, ahová a két brit állampolgárt is beszállították, és ahol Dawn Sturgess vasárnap este meghalt. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, de hollétük nem ismeretes. A gyilkossági kísérlet mögött Moszkvát feltételezik a britek. Oroszország azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz. Az országos terrorelhárító szolgálat egyelőre még vizsgálja, hogy a mostani mérgezéses incidens után azonosított idegméreg hogyan kapcsolható össze a Szkripalék elleni márciusi támadással.