2018. 07. 09. 20:32

Index: Orbán szeptemberben megy Putyinhoz

Orbán Viktor miniszterelnök idei első hivatalos találkozójára Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szeptemberben fog sor kerülni Moszkvában – írja az Index külföldi diplomáciai és magyar forrásokra hivatkozva.

A két politikus évente találkozik egymással Putyin 2015. februári látogatása óta, de Orbán Viktor 2013-ban és 2014-ben is járt Moszkvában. Az idei, szokásos februári találkozó a választások miatt maradt el.

Putyin-látogatás: nagyobb volt a füstje, mint a lángja

Orbán Viktor a sajtótájékoztató elején kijelentette: mindig megtiszteltetés Oroszország elnökének a látogatása. Utalva a két évvel ezelőtti találkozóra, leszögezte: mindkét fél maradéktalanul teljesítette a korábbi megállapodásokat. Azt is bejelentette: Magyarország orosz forrásból származó gázellátása 2021-ig garantált, de már készítik elő az ezt követő időszakra is a megállapodást.

Legutóbb Putyin jött Budapestre tavaly augusztus 28-án, igaz, akkor hivatalosan azért, hogy részt vegyen a budapesti judo vb nyitónapján. Előtte, február 2-án is tárgyalt Orbán Viktorral Budapesten.

Putyin újabb látogatása feltüzelte a magyar politikát

Kell-e félni Oroszországtól? Hiszterizálás-e az orosz politikai és gazdasági befolyás növekedésére felhívni a figyelmet? Lehet-e pragmatikus megközelítésről beszélni, ha Oroszországról van szó? Nyugathoz vagy kelethez tartozik Magyarország? Paks2-re szükség van, vagy irreális elköteleződést jelent? Hétfőn Putyin újra Magyarországon - Hogyan alakulnak a magyar-orosz kapcsolatok?

Címlapfotó: Béli Balázs/Alfahir