2018. 07. 12. 12:21

Több, nem meztelen női szobrot Budapestre!

Bronzplafon – az üvegplafon mintájára ez a kifejezés arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon kevés nőnek állítanak köztéri szobrot. Egy társadalom azoknak állít szobrot, akikre büszke, ezért több nyugati országban és nagyvárosban kampány indult azért, hogy a történelem fontos nőalakjai is helyet kapjanak a közösségi tereken. Merthogy mindenhol kevés a női szobor és ez a helyezet Budapesten is.

Az Átlátszó a Budapest Galéria honlapja alapján összesítette, hogy mi a helyzet a fővárosban a szobrok „nemi” arányával. Az adatbázis szerint 1173 olyan köztéri alkotás áll a fővárosban, amelyet a fővárosi önkormányzat kezel. Ebből 150 ábrázol nőket, 45 pedig férfi-nő párokat vagy embercsoportokat, amelyekben nők is akadnak.

A 150 női szoborból azonban csak 35 olyan akad, ami történelmi alakot ábrázol. A női szobrok többsége allegorikus alak, a szabadság, béke, nyugalom, tavasz, nyár megjelenítője, vagy szimplán meztelen nők. Budapesten 45 szobor ábrázol állatokat, tehát

még állatszoborból is több van Budapesten, mint női történelmi alakból.

Ezzel szemben 785 olyan szobor van, amely férfit vagy férfiakat ábrázol, és közülük 618 állít emléket konkrét történelmi személyiségnek. Összegezve, több női (nem meztelen) szobrot Budapestre!