Kitört a teniszháború, a két legjobb magyar nyíltan szembeszállt a szövetséggel

Megpróbáltuk összefoglalni.

Nagyjából két hete számoltunk be róla, hogy Fucsovics Márton Facebook-posztban rontott a teniszszövetségre, a lényegi mondandó röviden így foglalható össze:

„Jeleztem, nem biztosítottak a feltételek, nem megfelelő a légkör a további sikeres szerepléshez.”

Fucsovicsék párbeszédet kezdeményeztek, de elmondása szerint annyi jutott vissza hozzá, ha nem tetszik a jelenlegi helyzet akkor nem kell játszani.

Fucsovics kiakadt a teniszszövetségre, lehet, hogy nem játszik a magyar a csapatban

„Nem kell bizonygatnom, mit jelent nekem a Davis Kupa, a csapat, a címeres mez. Soha nem volt kérdés, vállalom-e a játékot, mindig megtiszteltetést, büszkeséget éreztem, hogy játszhattam, segíthettem, harcolhattam" - kezdte nyílt levelét a világranglistán 40.

Ez gyakorlatilag bombaként robbant a magyar sportban, mert nem igazán voltak nyilvánosan érzékelhető előjelei, pedig Fucsovics azt írta, hogy már hetek óta nyomasztja a helyzet.

A feszültség nem hogy enyhült volna, hanem odáig fajult, hogy Fucsovics nem hajlandó játszani a Davis-kupa válogatottban a csehek elleni meccsen, ami elvileg sorsdöntő is lehetne, mert a világcsoportban való maradás a tét, de gyakorlatilag a sorozat reformja miatt minden bizonnyal az osztályozók vesztesei is maradhatnak az élvonalban.

Szinte garantált, hogy egy ideig nem is lesz békülés: Fucsovics Márton minden kapcsolatot megszakított a szövetséggel, és csatlakozott hozzá Babos Tímea is. Jelenleg ők ketten a legmagasabban jegyzett magyar teniszezők.

Nincs kommunikáció

Közös bejelentésük így szólt:

„(...) továbbiakban nem kívánunk a Szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adjuk a nevünket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a Szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Tesszük ezt elsősorban a magyar tenisz érdekében.”

Továbbá azt is hozzátették, hogy nem tartanak igényt anyagi támogatásra a szövetségtől, és ezután is büszkén képviselik Magyarországot a versenyeiken, valamint bíznak benne, hogy az olimpiai kvalifikációs időszakig „sikerül rendezni ezt a nem egészséges helyzetet”.

Mi a baj?

A Hosszú Katinka kontra úszószövetség balhéhoz lehet hasonlítani a sztorit, csak itt még nem látjuk a történet kifutását.

Fucsovics azt írta, hogy „a Szövetség nem adja meg azt az elismerést, amit az elért eredmények alapján megérdemelnek a fiúk és az őket felkészítő edzők. Jeleztem, nem biztosítottak a feltételek, nem megfelelő a légkör a további szerepléshez.”

A részletekbe viszont már nem ment bele, így nem tudjuk, hogy az elismerés milyen formáját hiányolja, valamint azt sem, hogy milyen feltételek nem adottak.

Egy-két konkrétum azért kiderült.

„Korábban a mindenkori DK-kapitány képviselte a játékosokat a szövetségi kérdésekben. Sajnos a mostani kapitányra ebben sem számíthattunk, miközben az is kiderült, hogy a pályán nincs megfelelő összhang közöttünk”.

Ez világos kritika Köves Gábor szövetségi kapitány felé, amit elmondása szerint a vezetőknek is jelzett, de nem történt semmi. Köves erre többek között így reagált:

"Nem értem. Eddig korrekt kapcsolatunk volt. Marci a Davis-kupában mindig odatette magát, igazi csapatember, fáj, hogy üzengetésbe kezdett. Semmilyen szakmai nézeteltérés nem volt közöttünk. Ha valamivel mégis megbántottam, egy kávé mellett tisztázhatnánk."

A Davis-kupára való készülés kapcsán is egyértelmű példát kaptunk. Három héttel a csehek elleni meccs előtt senki nem kereste a szövetségtől, pedig nyilván szükség van rá a pályán.

„Csak abból gondolom, hogy a Szövetség számít a játékomra, mert hetek óta velem népszerűsítik az eseményt.”

Ez tényleg nem ideális helyzet, de nem teljesen világos, hogy mit akar elérni: új szövetségi kapitányt? Új elnököt? Újjászervezett szövetséget? A szervezet elnöke egyébként a fideszes országgyűlési képviselő, Szűcs Lajos – vele állítólag hajlandók lennének leülni.

A szövetség a válaszközleményben kiemelte, hogy konkrétumok híján nehéz lépni:

„a nevezett élsportolók sem az MTSZ kérésére, sem a közvélemény nyomására a mai napig semmilyen konkrét kifogást nem jelöltek meg az MTSZ munkájával kapcsolatban, ezért az MTSZ ezekre reagálni nem tud.”

A kapitánnyal volt más problémájuk is. Köves állítólag üzeneteket küldött Fucsovicsnak, pedig az ő hatásköre tényleg csak a válogatottig terjed, minden más tornán Sávolt Attila az illetékes a felkészülést, a taktikát, és minden mást illetően. A Index tudomása szerint Köves bocsánatot kért ezért, Sávolt viszont nem békélt meg vele igazán, és szívesebben látná Bardóczky Kornélt a poszton.

Pedig nem volt baj

Fucsovicsról régóta tudjuk, hogy komoly tehetség. 2010-ben Wimbledonban Grand Slamet nyert a junioroknál, de a felnőttek között nehezen indult be a karrierje, sőt, a top200 teniszezőn kívül volt, amikor a szövetség segítséget nyújtott neki, amit kétségkívül meg is hálált azóta, ahogy írta levelében:

„többször elmondtam, köszönettel tartozom a Szövetségnek az elmúlt két évért, de szerénytelenség nélkül kijelenthető, hogy megháláltam a bizalmat, nem maradtam adósa senkinek.”

Fucsovics ma már top40-es játékos, 36 év után nyert újra ATP-tornát az országnak, egyértelműen a legjobb magyar férfi teniszező.

Fucsovics és a szerződés

Juhász Gábor, a szövetség sportigazgatója a Digi Sportnak azt mondta, a Fucsovics Mártonnal kötött szerződésükben szerepelnek a Davis-kupa meccsek is. Ezért „ha a legjobb magyar játékos nem jelenne meg a csehek elleni találkozókon, akkor annak anyagi következményei lehetnek”.

Edzője, Sávolt Attila idén kezdeményezett tárgyalást a szövetségnél a feltételek változtatásának érdekében, mert Fucsovics ázsiójának növekedésével nem emelkedett párhuzamosan edzőjének megbecsültsége – anyagi és erkölcsi értelemben sem. Ezt jelezte is Richter Attila főtitkár felé. Korábban szó volt arról is, hogy Sávolt szövetségi edzői állást kap, de nem lett belőle semmi. A szövetség szerint vezetői pozíciót kért a szervezetben, de az MTSZ nem látta indokoltnak ezt.

Augusztus végén a szervezet nyilvánosságra hozta, hogy Sávolt 3 év alatt 70 millió forintot kapott tőlük, bruttó összegről van szó, Sávolt félrevezetőnek tartja ezt a közlést, mert ennek a nettója 2015 novembere óta 38 millió forint. Arról is lehetett hallani, hogy 30 milliós bónuszt kért, de nem kapta meg, viszont 2018-tól év végi prémium jár neki, Fucsivocs ranglistahelyezésétől függően.

Pákay Péter elnökségi tag közvetíteni próbált, Sávolt nyitott is volt, Richter viszont szabott valamilyen feltételt, amire az edző nemet mondott.

„Sávolt nem kapott kevés pénzt, tisztességes volt a fizetése, de ezért ő keményen megdolgozott. Azt is elfogadom, hogy ő több megbecsülést, több pénzt vár, mert a családjától is veszi el az idejét, amikor kíséri az örömünkre egyre feljebb araszoló Marcit”

 - nyilatkozta Pákay az Indexnek.

Sávolt szerint az egyik probléma az, hogy

„Richter Attila egójától vezérelve bosszúhadjáratot indított ellenem és Marci ellen, mert ő a továbbiakban csak Joó Györggyel akar dolgozni.”

Ennek az előzménye az, hogy Fucsovics menedzsere eredetileg Joó György volt, de három éve személyes okok miatt a háttérbe vonult, ekkor került előtérbe Richter, viszont Fucsovics nagyjából két hónapja jelezte, hogy újra Joó Györggyel akar dolgozni.

Miért csatlakozott Babos?

Fucsovics először önállónak tűnő akciójához másnap társult Babos Tímea is. Elmondása szerint már hat éve törekszik – eredménytelenül – egy konstruktív, hosszú távú kapcsolat kialakítására a szövetséggel, és ő is az erkölcsi tisztelet és megbecsültség hiányáról beszélt. A szövetség szerint ők a saját lehetőségeikhez mérten maximálisan támogatták Babost már gyerekkorától kezdve, szakmailag is.

A szövetség nyilvánosságra hozta ezután – ahogy fentebb írtuk, Fucsovics edzőjével együtt – hogy mennyi pénzt adtak Babosnak. A támogatói években összesen 45 millió forintot.

Ezen aztán már Babos is kezdett bedurranni, ezért tisztázta, hogy nagyjából hét évre 45 millió forint, az évente 6,43 milliót jelent, amit

„bármelyik NEK Akadémián pallérozódó, maximum közepes nemzetközi sikereket elérő játékos többszörösen megkap.”

Azt is hozzátette, hogy hét év alatt edzői bérekre, utazásra, étkezésre, szállásra, felkészülésre, egészségügyi ellátásra 645 millió forintot költött.

Egy bennfentes az Indexnek így nyilatkozott erről:

„Ha azt látja Timi, hogy a szövetségben néhány alkalmazott jól jár a tornarendezésekből, utaznak a világban, miközben ő azt a választ kapja, hogy a kasszában kevés a pénz, egy idő után elkezd kételkedni. Mit is látna a versenyző, ha nem azt, hogy 4 milliárd a szövetség költségvetése, miközben vele ugyanúgy bánnak, mint mikor még nem volt kiemelt sportág a tenisz. Hát, ez ellenérzéseket szül. A Babos család vitán felül beletett a versenyzésbe és Timi fejlesztésébe elég sokat.”

Márpedig a teniszbe is elkezdett folyni a pénz, a szövetség 2012-ben 37 milliós állami támogatást kapott, ez 2017-re 2,8 milliárd forintra nőtt. Kolbászból persze nincs a teniszütő, mert jelentős része az összegnek abból áll, hogy az állam elutalja az MTSZ-nek a Budapesten rendezett tornák jogdíját. Elég annyit mondani, hogy az ATP250-es torna magyar fővárosba hozására több mint egymilliárd forintot kellett áldozni, amit állítólag maga Orbán Viktor hagyott jóvá. Ettől függetlenül tényleg jelentősen növekedett a szövetség költségvetése az elmúlt években.

A költségeket az állandó költözések is megdobják, kifejezetten nevetségesnek hangzik, hogy például az idei Davis-kupa meccset a Lurdy Ház parkolójában fogják rendezni, a pályák építéséről és bontásáról itt írtunk:

1,7 milliárdot költöttek ideiglenes teniszpályákra

A 24.hu szerint az ATP- és WTA-versenyekkel együtt összesen 1,7 milliárd forintot költött a magyar kormány ideiglenes teniszpályák felépítésére és lebontására. Két év alatt felhúztak három stadiont, amiket el is tüntettek, de így fog járni hamarosan egy negyedik is. Az Emmi viszont újabb 365 millió forintos támogatást kért a jövő hétvégén tartandó Davis Kupa-forduló megrendezésére.

Merre tovább?

A folytatásra várnunk kell, de annyi kijelenthető, hogy legrosszabbul a szurkolók járnak. Fucsovics és Babos komoly népszerűségnek örvend itthon, mióta egyre feljebb lépnek nemzetközi szinten. Olyan pedig ritkán fordul elő, hogy hazai pályán láthassuk őket teniszezni, a magyar válogatott színeiben, ahogy szeptember újra szurkolhattunk volna többek között Fucsovicsnak a csehek ellen.

Fucsovics tehát a szurkolókat is bünteti, amikor a szövetséggel való konfliktusa miatt nem vállalja a játékot.

Az viszont mindenképpen pozitívum, hogy abban a házmester-korszakban, amiben most élünk, két élsportoló nem elfojtja a sérelmeket, és csendben tűri azokat, hanem az asztalra csapva vitát generál a változás érdekében.