"Lakástakarék-ügyben keressük a Fidesz sajtóirodáját!"

fotó: Béli Balázs / Alfahír

Ezt a tanácsot kaptuk a magyar parlament Gazdasági bizottságának titkárságán.

Telefonon érdeklődtünk az Országgyűlés Gazdasági bizottságánál a fideszes Bánki Erik által benyújtott T/2600-as számú törvényjavaslatról, amely ugye megszüntetné a lakástakarék-pénztárak állami támogatását.

A Fidesz sajnál évi 72 ezer forintot a lakásra gyűjtőktől

Orbán Viktor pártja azt szeretné, ha nem járna tovább állami támogatás a lakás-előtakarékosságra. A lakáscélú megtakarítás állami dotációjának elvétele a már megkötött szerződéseket nem érinti, a szerződések esetleges meghosszabbítását azonban igen! Mit gondol, az évi 72 ezer forint támogatás összegéért Mészáros Lőrincnek mennyi ideig kell dolgoznia?

A parlament online-rendszerén ugyanis egyelőre csak az látszik, hogy a testület tárgysorozatba vette az irományt, de arról nincs információ, hogy volt-e vita a beadványról, illetve hogy a kivételes eljárásban történő tárgyalás során a bizottság tagjai egyáltalán hozzászóltak-e javaslathoz.

Jellemző, hogy a napirendi pontok között nem is szerepelt a törvényjavaslat, amelyet napirend-kiegészítésként vitanélkül szavaztattak meg a kormánypárti többséggel, úgy, hogy az addig ismeretlen előterjesztést felolvasták nekik. A jelenlévő ellenzéki képviselők nem támogatták a tárgysorozatba vételt (jellemző, több bizottság is egy időben ült össze).

Mindenesetre, a titkárságon nem tudtak nekünk segíteni, így azt sem tudták megmondani, összeül-e a Gazdasági bizottság. Viszont a másfél perces egyeztetés során kétszer is elhangzott egy tanács,

a részletekért forduljunk a Fidesz sajtóirodájához.

Tehát a szabadon megválasztott törvényhozás egyik testülete átirányított minket az állampárthoz. Ismerős, ugye? Legalábbis történelemkönyvekből, biztosan.

Mindenesetre volt olyan 45 kormánypárti képviselő, aki támogatta Bánki Erik indítványát, hogy az összevont vitára már holnap, 2018. október 16-án a napirend előtti felszólalásokat követően - 1. napirendi pontként - kerüljön sor. És hogy megmaradjon a maradék demokrácia látszatja, az összegző módosító javaslatról történő döntésre, és a zárószavazásra is sor kerül holnap.

Elképzelhető még, hogy esetleg a parlament Törvényalkotási Bizottsága (TaB) foglalkozik még ezzel a valamilyen oknál fogva nagyon sürgős módosítóval, és akkor talán még szakmai érvek is elhangozhatnak, azonban hétfő délután 2-kor még nem jelezték a honlapon az ülés összehívását.

Frissítés:

17:45-kor hétfőn összeül a TaB, lesz részletes vita a módosítóról.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Dobos Zoltán