Jobbik: Az embereknek kell eldönteni, hogy a téli vagy a nyári időszámítás maradjon

A nép hangját fogják képviselni a Parlamentben.

A jobbikos politikus volt az első, aki már több mint két évvel ezelőtt felvetette hazánkban az óraátállítás feleslegessé válását, ebből kifolyólag javasolta annak megszüntetését. Indoklásában azokra az egyre szaporodó tanulmányokra hivatkozott, amik arra mutatnak rá, hogy napjainkban az óraátállításnak az elenyésző haszna mellett rengeteg káros egészségügyi hatása van. Az energetikai szokások megváltozása miatt már nem mondható hatékonynak megtakarítási szempontból, viszont a szív- és érrendszeri, valamint krónikus betegségben szenvedők szervezetét jelentősen megterheli.

A képviselő emlékeztetett, hogy az általános vita után a kormány nem engedte részletes vitában tárgyalni a javaslatot, de hamarosan muszáj lesz beszélniük róla, hiszen az Európai Parlament után az Európai Bizottság is az óraátállítás eltörlése mellett döntött.

„Ilyenkor napokig csak úgy kóvályog az ember és nem igazán tér magához”

-utalt a reggeli óraátállítás hatásaira a politikus, aki példaként hozta fel Marokkót, akik néhány nappal ezelőtt döntöttek az óraátállítás feleslegességéről, és ma már nem is váltottak át a téli időszámításra.

„Természetesen 28 tagállamban nem ilyen egyszerű ennek kivitelezése”, de a Jobbik szeretné elérni, hogy már jövőre sikerüljön az összehangolás, ne csak 2020-ra vagy 2021-re.

A magyar kormánynak jövő év márciusáig kell benyújtania a Bizottság felé, hogy Magyarország a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e megtartani.

A Jobbik szerint erről nem lehet a magyar emberek véleménye nélkül dönteni, ezért internetes felületeiken közvéleménykutatást indítanak a kérdésben, és amelyik nagyobb támogatást nyer, azt fogják képviselni a politikában, így is eljuttatva a nép hangját a Parlamentbe.

Jobbikos győzelem: egész Európában megszűnik az óraátállítás

A politikus emlékeztetett, két éve kezdeményezte először a Jobbik az óraátállítás eltörlését és a nyári időszámítás bevezetését."Országgyűlési javaslatunk nyomán előbb itthon, majd az Európai Parlamentben is sorozatosan érveltünk az idejétmúlt, szükségtelen és káros évenkénti kétszeri óraátállítás megszüntetése érdekében. Az idők szavát, nem meglepő módon a magyar kormány nem, de az Európai Bizottság megértette.