Rég nem látott konszenzus alakult ki egy jobbikos javaslat mögött

Gyurcsányékon kívül minden párt támogatja a Magyar-székely összetartozás napját.

„11 évszázad sorsközössége köt össze minket. 1100 éven keresztül együtt hullajtottuk vérünket a magyar hazáért”

-kezdte sajtótájékoztatóját a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetének elnöke, akinek javaslatára hamarosan létrejöhet a Magyar-székely összetartozás napja.

A képviselő néhány héttel ezelőtt, október 16-án, az agyagfalvi székely nemzetgyűlés 170 éves évfordulójának kezdőnapján szólalt fel a parlamentben, arra kérve a kormányt, hogyha már a szintén jobbikos javaslatot, a Trianon-emlékévet nem támogatták, akkor legyenek partnerek abban, hogy október 16-a ezentúl a Magyar-székely összetartozás napja legyen.

Szávay elmondta, hogy minden frakcióvezetőt levélben keresett fel, hogy egy-egy képviselővel csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

„Nagy öröm számomra, hogy ezt Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője rögtön megtette, mint ahogy később baloldalról Molnár Zsolt (MSZP) és Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) is csatlakoztak”

– a politikus szerint ezzel némileg talán ellenpontozhatják a baloldal korábban, szimbolikus nemzeti ügyekben tapasztalható fájó érdektelenségét. Szávay István újságírói kérdésre elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc volt az egyetlen, aki válaszra sem méltatta kérését, és eddig a határon túliak után mutatott érdeklődését tekintve nem is számítanak rá, hogy támogatná a javaslatot.

Ami ennél meglepőbb, hogy hétfői felszólalásában Potápi Árpád János államtitkár is arról biztosította a jobbik képviselőjét, hogy a kormány támogatni fogja az ötletet, mert az összetartozás napjának szimbolikus üzenete van az összmagyarság számára. Azonban hozzátette, hogy módosító-javaslattal fognak élni, hogy egyértelműsítsék, a székelyek és a magyarság elválaszthatatlan egységet képeznek.

"Mai felszólalásom után Pánczél Károly (Fidesz) és Szászfalvi László (KDNP) is csatlakozott a benyújtott indítványomhoz, amely így már hatpárti javaslatként kerülhet a Ház elé. Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen szimbolikus, nemzeti összetartozásunkat hangsúlyozó kérdésben konszenzus bontakozott ki Gyurcsány Ferencéket leszámítva az összes parlamenti párt között, ráadásul mindez ellenzéki, jobbikos kezdeményezésre történt"

-számolt be az eredményről Szávay István, aki reményét fejezte ki, hogy a jövőben is hatékony együttműködés jöhet létre a parlamenti pártok között össznemzeti ügyek tekintetében és elmondta, hogy pártja támogatni fogja a kormány módosító javaslatát.

Jobbikos siker: a kormány támogatja a Magyar-székely összetartozás napját

Szávay István néhány héttel ezelőtt, az agyagfalvi székely nemzetgyűlés - amelyen a székelység kimondta, fegyveresen is támogatja a szabadságharcot - kezdetének 170 éves évfordulóján szólalt fel a parlamentben, arra kérve a kormányt, hogyha már a szintén jobbikos javaslatot, a Trianon-emlékévet nem támogatták, akkor legyenek partnerek abban,hogy október 16-a ezentúl a Magyar-székely összetartozás napja legyen.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)